Evli toruna zekât verilir mi?

İçindekiler:

  1. Evli toruna zekât verilir mi?
  2. Damada fitre verilir mi?
  3. Şafii mezhebinde toruna zekât verilir mi?
  4. Kızdan toruna zekât verilir mi?
  5. Borcu olan damada zekât verilir mi?
  6. Fakir damada zekât düşer mi?
  7. Oruc fidyesi damada verilir mi?
  8. Şafii mezhebine göre anne babaya fitre verilir mi?
  9. Diyanet damada zekât verilir mi?
  10. Kendi evladına sadaka verilir mi?

Evli toruna zekât verilir mi?

Zekât için de aynı kural geçerlidir. Bu sebeple bir kimse zekâtını, fıtır sadakasını ve fidyesini kendi usûl ve fürûuna veremez. (Usûl, bir kimsenin anası, babası, dede ve nineleri; fürûu ise; çocukları, torunları ve onların çocuklarıdır.) Ayrıca eşler de birbirlerine zekât, fitre ve fidye veremez.

Damada fitre verilir mi?

Fitreyi kim verir, fitre kime verilir, kime verilmez? İşte detaylar. Fakir olan damada zekât verilebilir. ... Çünkü bunlarla zekâtı veren kişi arasında usûl ve fürû ilişkisi olmadığı gibi, zekât veren şahıs bunlara bakmakla yükümlü de değildir (İbn Âbidîn, Reddü'l-muhtâr, III, 172, 293).

Şafii mezhebinde toruna zekât verilir mi?

Yine istisna olarak Şafî mezhebine göre baba, anne, dede ve nine kendisinden ayrı yaşayan, muhtaç ve fakîr olan çocuğuna/torununa zekat veya fîtresini verebilirler. ... Şafiî Mezhebi'ne göre altın, gümüş yerine veya gümüş altın yerine verilmediği gibi, kağıt para da altın veya gümüşün yerine verilmez.

Kızdan toruna zekât verilir mi?

Zengin olana, yani kurban nisabına malik olana zekât verilmez. Ana babaya, dedeye, büyükanneye, evlada, toruna, hanıma ve kâfire verilmez. Fakir olmak şartıyla geline, kardeş, hala, amca, dayı, teyze gibi akrabaya, damada, kayınvalideye, kayınpedere, kayınbiradere, üvey çocuğa verilir.

Borcu olan damada zekât verilir mi?

Damat ve geline zekât verilebilir mi? Fakir olan damada zekât verilebilir. Koca eşine bakmakla yükümlü olduğundan, kişinin gelinine zekât vermesi dolaylı olarak kendi oğluna zekât vermesi gibidir.

Fakir damada zekât düşer mi?

Fakir olan damada zekât verilebilir. Koca eşine bakmakla yükümlü olduğundan, kişinin gelinine zekât vermesi dolaylı olarak kendi oğluna zekât vermesi gibidir. Bu itibarla, geline zekât vermek- geçerli olmakla birlikte- uygun değildir.

Oruc fidyesi damada verilir mi?

ORUÇ TUTAMAYANLAR İÇİN FİDYE FİTRE Eğer gelin, damat, kayınvalide, kayınpeder, üvey çocuk ve kayınbirader gibi kan bağı olmayan akrabalar fakir ise onlara verilebilir. Hala, dayı, amca, teyze gibi kan bağı olan akrabalara fitre vermek daha çok sevaptır.

Şafii mezhebine göre anne babaya fitre verilir mi?

Şâfiî mezhebine göre ise fıtır sadakası vermek “farz”dır ve bununla yükümlü olmak için nisap miktarı mala sahip olmak şart değildir. ... Ayrıca varlıklı kimsenin müslüman olan eşi, çocukları, ana-babası ve diğer yakınları için de sadaka-i fıtır vermesi gerekir.

Diyanet damada zekât verilir mi?

Fakir olan damada zekât verilebilir. Koca eşine bakmakla yükümlü olduğundan, kişinin gelinine zekât vermesi dolaylı olarak kendi oğluna zekât vermesi gibidir. Bu itibarla, geline zekât vermek- geçerli olmakla birlikte- uygun değildir.

Kendi evladına sadaka verilir mi?

Bunun yanında dedeye, anneye, babaya, büyük anneye, toruna, hanıma, evlada fitre verilmez. Eğer gelin, damat, kayınvalide, kayınpeder, üvey çocuk ve kayınbirader gibi kan bağı olmayan akrabalar fakir ise onlara verilebilir. Hala, dayı, amca, teyze gibi kan bağı olan akrabalara fitre vermek daha çok sevaptır.