Andız pekmezi nasıl yapılır?

İçindekiler:

  1. Andız pekmezi nasıl yapılır?
  2. Andız ağacı nerede yetişir?
  3. Andız ağacı hangi illerde yetişir?
  4. Andız ağacı nasıl bir ağaç?

Andız pekmezi nasıl yapılır?

Andız pekmezi yapılırken, ağacın meyveleri ve de kozalakları en az iki gün süresince kuruması için bekletilir. Ardından ezerek ve ya kırarak kazanlarda kaynatılır, süzülerek meyvelerden ayrılır. Daha sonra su, yoğunlaşıp kıvamları tutturuluncaya kadar karıştırılarak kaynatılır ve soğuduğunda kavanozlara bölünmektedir.

Andız ağacı nerede yetişir?

Doğu Akdeniz bölgesinde, güney Yunanistan, güney Türkiye, Batı Suriye ve Lübnan'da 800-1700 m yükseklikteki kayalıklarda dağılım gösterir. Kışın yapraklarını dökmeyen andızın «andız giliği» denilen meyvelerinden «andız pekmezi», odunundan «andız katranı», kozalaklarından da «andız tespihi» yapılır.

Andız ağacı hangi illerde yetişir?

Ülkemizde Akdeniz ve Güney Doğu Anadolu bölgesinde bulunmaktadır. Andız ağaçları 8 metre yükseklikteki yerlerde bulunabilmektedir.

Andız ağacı nasıl bir ağaç?

"Andız, ya da Andız Ağacı, servigiller familyasından olan bir ağaç türüdür. ... Doğu Akdeniz, Suriye, Lübnan ve Güney Türkiye üzerinde yer alan bu ağaçlar, aynı zamanda 800-1700 m yüksekliklerde görülebilmektedir. Genellikle kayalık alanlarda görülen bu ağaç türü, farklı alanlar üzerinde de kullanılmaktadır.