Akdeniz anemisi tanısı nasıl konur?

İçindekiler:

  1. Akdeniz anemisi tanısı nasıl konur?
  2. Akdeniz anemisi kan testi nasıl yapılır?
  3. Akdeniz anemisi tahlilde nasıl anlaşılır?
  4. Akdeniz anemisi kalbi etkiler mi?

Akdeniz anemisi tanısı nasıl konur?

Tam kan sayımının iyi değerlendirilmesi ve hemoglobin elektroforezi yapılmasıyla tanı kolayca konur. Hasta olanlarda ağır kansızlık vardır; anne, baba ve çocuğun tam kan sayımı, hemoglobin elektroforezi ve genetik tetkikleri yapılarak kesin tanı konur.

Akdeniz anemisi kan testi nasıl yapılır?

Hastalığın anormal kırmızı kan hücrelerini gösteren bir kan sayımı ve bir kan örneği mikroskop altında incelenir. Hemoglobin elektroforezi adı verilen başka bir kan testi de yapılır.

Akdeniz anemisi tahlilde nasıl anlaşılır?

Tanı, hemoglobin elektroforezi adı verilen test ile konur. Bu testte HbA2 düzeyi %3-7 arasındadır. Akdeniz anemisi taşıyıcılığı hastalık olarak kabul edilmez. Akdeniz anemisi taşıyıcılığı olan bir birey, kendisi gibi birisiyle evlenirse %25 oranında akdeniz anemisi olan çocuklarının olma ihtimali vardır.

Akdeniz anemisi kalbi etkiler mi?

Derin kansızlık, gelişme geriliği, sarılık başlıca belirtileri arasındadır. Tedavi edilmediği taktirde kalp yetmezliğine ve hatta ölüme kadar giden kötü sonuçlar doğurabilir. Talasemi Intermedia: Akdeniz anemisi ara formudur. Yani belirtiler minör kadar hafif değil, majör kadar da ağır değildir.