Bağ aşısı ne zaman ve nasıl yapılır?

İçindekiler:

  1. Bağ aşısı ne zaman ve nasıl yapılır?
  2. Yarma Aşı nasıl yapılır?
  3. Ceviz aşı kalemi nasıl saklanır?
  4. Yarma aşının tuttuğu nasıl anlaşılır?

Bağ aşısı ne zaman ve nasıl yapılır?

Amerikan asma anaçları dikiminden sonra 2-3 yıl içinde baş parmak kalınlığına gelince İlkbaharda Mart, Nisan aylarında aşılanır. Aşı için önce anacın çevresindeki topraklar çapa ile açılır ve anaç toprak seviyesinin 10-15 cm üzerinden kesilir. Aşı bıçağı ile üst yüzeyi düzeltilir, perdahlanır.

Yarma Aşı nasıl yapılır?

4.4. Yarma aşı, gövdesi bilek kalınlığında küçük ağaçlara veya büyük ağaçların ana dallarında çeşit değiştirmek amacıyla yapılan bir aşıdır. Anacın tepesi kesilir ve üzeri perdahlanır. Anacın tepesine yarma aşı usturası dikey bir şekilde konarak üzerine tahta tokmakla yavaş yavaş vurularak, anacın tepesi yarılır.

Ceviz aşı kalemi nasıl saklanır?

Genel olarak Ocak-Şubat aylarında kalemlerimizi alıp, soğuk hava deposunda 2-4 derecede veya toprak altında aşının yapılacağı zamana kadar muhafaza edebiliriz. Muhafaza ederken aşı kalemleri kesilmeli, belli sayıda etiketlenip bağlanmalı ve nem kaybetmemek için naylon poşetlere koyulmalıdır.

Yarma aşının tuttuğu nasıl anlaşılır?

Yaptığımız aşıda; eğer gözün yanındaki kısa kesilmiş yaprak sapı düzgün olarak koparsa veya kendiliğinden düşerse bu aşının tuttuğuna işarettir. Yaprak sapı kuruyup buruşmuş ise muhtemelen aşı tutmamıştır.