Akarsuların debisi ne demek?

İçindekiler:

  1. Akarsuların debisi ne demek?
  2. Karma rejimli akarsular ne demek?
  3. Sel rejimli akarsu ne demek?
  4. Akarsuların özellikleri nedir?
  5. Akarsu havzalarını ayıran dağ sıralarına ne denir?

Akarsuların debisi ne demek?

Kpss coğrafya dersinde bu bölümde en son işleyeceğimiz konu olan debi, akarsuyun herhangi bir kesitinden geçen suyun metreküp/saniye olarak ifade edilmesidir. ... Yağış Miktarı: Yağışın fazla olduğu yerlerde debi yüksek olur.

Karma rejimli akarsular ne demek?

→ Yıl içerisinde debisinde birden fazla azalma ve artma görülen akarsular karma rejimli akarsu olarak bilinmektedir. → Ülkemizdeki büyük akarsulardan Kızılırmak, Yeşilırmak, Sakarya, Fırat ve Dicle önemli karma rejimli akarsular arasında yer almaktadır. Bu tür akarsular, farklı iklim bölgelerinden beslenirler.

Sel rejimli akarsu ne demek?

İlkbahar yağışları ve kar erimeleri ile bol su taşıyan, yaz aylarında ise suları yok denecek kadar azlan akarsuların rejim tipidir. Örneğin ülkemizdeki İç Anadolu Bölges Akarsuyun aşınım sürecinde görülen şekiller; plato ve peneplendir.

Akarsuların özellikleri nedir?

Akarsu, belirli bir yatak içinde sürekli veya en az bir mevsim boyunca akan sudur. Akarsuyun doğduğu yere kaynak, döküldüğü yere ağız denir. arazilerde,kurak bölgelerde ve bataklık alanlarda belirsizdir. Talveg çizgisi: Bir akarsu yatağının en derin noktalarını birleştiren çizgiye denir.

Akarsu havzalarını ayıran dağ sıralarına ne denir?

Su bölümü çizgisi: İki akarsu havzasını birbirinden ayıran sınırdır. Genellikle dağların doruk noktalarından geçerler. Kaynak: Akarsuyun doğduğu alandır. Yatak: Akarsuyun içinde aktığı çukurluğa yatak denir.