Inkomplet dudak yarığı nedir?

İçindekiler:

  1. Inkomplet dudak yarığı nedir?
  2. Dudak damak yarıkları nasıl oluşur?
  3. Yarık dudak kaçıncı haftada belli olur?
  4. Submüköz yarık nedir?

Inkomplet dudak yarığı nedir?

Yarık Dudak Çeşitleri Nelerdir? Mikroform yarık: Bu türde dudak ufak bir çentiklenme mevcuttur. İnkomplet (tek veya çift taraflı): Bu yarıklar, burun tabanının tam olarak dâhil olmadığı yarıkları oluşturmaktadır. Komplet (tek veya çift taraflı): Burun tabanını da kapsayan yarıklardır.

Dudak damak yarıkları nasıl oluşur?

Yarık Nedenleri: Bebeğin dudak yapısını oluşturan hücrelerin birleşmesi 4 veya 5. haftada , damak yapısını oluşturan hücrelerin birleşmesi 8. veya 9. haftada başlamaktadır. 12. haftada bebeğin dudak damak yapısının birleşmesi tamamlanmış olur. Birleşme tam olarak gerçekleşmezse, yarıklar meydana gelir.

Yarık dudak kaçıncı haftada belli olur?

Hastalığın gelişiminde genetik de önemlidir. Ailede yarık dudak ve damaklı birey varsa çocukta hastalık riski %4 kadardır. Eğer 2 çocuk etkilenmişse risk %9 a çıkmaktadır. Yarık damak ve dudak varlığı anne karnında gebeliğin 13. haftasından itibaren kadın doğum uzmanı tarafından karın ultrasonografisi ile gözlenebilir.

Submüköz yarık nedir?

Bazen damak bölgesi incecik bir zar tabakası ile kaplı olur ve alttaki yapılarda açıklık olduğundan kişi bazı sesleri (k/g) doğru üretemez. Bu duruma “submukoz damak yarığı” denilir ve bazen fark edilmeyebilir.