Ters lale nerede var?

İçindekiler:

  1. Ters lale nerede var?
  2. Selimiye Camii ndeki ters lalenin sırrı nedir?
  3. Ters lale ne zaman çıkar?
  4. Ters açan lale nerede yetişir?

Ters lale nerede var?

Türkiye genelinde hemen her bölgede görülen ters lalenin endemik türlerine özellikle Doğu Anadolu ve Akdeniz Bölgesi'nde rastlanmaktadır. Sadece Erzurum'un Karayazı ilçesinde yetişen ters lale cinsi "Fritillaria michailovsky", Ağlayan Gelin, Kral Tacı, Yayla Çanı, Yere Bakan Lale olarak da adlandırılmaktadır.

Selimiye Camii ndeki ters lalenin sırrı nedir?

Tabiri caizse, bu ters lale, Selimiye Camii'nin ihtişamını gölgede bırakmıştır. Çevresindekiler, Mimar Sinan'a niçin ters lale istediğini sorduklarında şu ibretlik cevabı verir: "Ters lale istedim ki, herkesin dikkatini çeksin, Selimiye için nazarlık olsun, buraya gelenlerin keskin nazarlarını üzerine çeksin.

Ters lale ne zaman çıkar?

Genelde ilkbaharın nisan mayıs ayları arasında çiçek açan ters laleler, bu nedenle baharın müjdecisi olarak da biliniyor. Boyu 75 santimetreyi bulan, her dalında 6 lalenin ters büyüdüğü bu çiçek, soğan, yumru ve rizom gibi toprakaltı organları sayesinde yetişme alanlarından başka ülkelere da canlı olarak taşınabiliyor.

Ters açan lale nerede yetişir?

Ayrıca Anadolu'da başka birçok yerde yetiştiği de bilinmektedir. Hakkari ve Van illeri dışında Adıyaman, Malatya, Elazığ, Bitlis, Elazığ ve Batman illerinde de yetişir ve bu bölgelerin simgesi olmuştur. Ülke sınırları dışında ise Pakistan, İran, Afganistan ve Rusya ülkelerinde de yetişmektedir.