Eleştirel gözle bakmak ne demek?

İçindekiler:

  1. Eleştirel gözle bakmak ne demek?
  2. Eleştirel düşünme becerisi nasıl kazanılır?
  3. Eleştirel düşünme bize ne kazandırır?
  4. Üst bilişsel düşünme nedir?
  5. Üst bilişsel farkındalık nedir?
  6. Üst bilişsel stratejiler nelerdir?
  7. Metabiliş Düşünme Nedir?

Eleştirel gözle bakmak ne demek?

Kısaca “eleştirel bakış” diyebileceğimiz bir yaklaşımla olaylara, durumlara ve kişilere daha gerçekçi ve doğru yönden yaklaşabiliriz.

Eleştirel düşünme becerisi nasıl kazanılır?

Öncelikle, eleştirel düşünme becerilerimiz üzerine düşünmek için biraz zaman ayırmalıyız....Eleştirel düşünme becerilerini geliştirmenin başka bir yolu da “4 anlaşma” kurallarını kullanmaktır.

  1. Varsayımda bulunmayın.
  2. Kişisel yorumda bulunmayın.
  3. Kelimelerinizde kusursuz olun.
  4. Her zaman elinizden gelenin en iyisini yapın.

Eleştirel düşünme bize ne kazandırır?

Eleştirel düşünme öğrenciye eğitim yaşamında öğrendiklerini uygulama, test etme ve onları zihin ve uygulama süzgecinden geçirme yetkinliği kazandırır. Öğrenilen bilginin yaşama yansıtılması, analiz edilmesi ve planlaması işlevini bu beceri yerine getirir. ... O nedenle eleştirel düşünmenin sadece öğrenilmiş olması yetmez.

Üst bilişsel düşünme nedir?

METABİLİŞSEL (ÜST BİLİŞSEL) DÜŞÜNME Bireyin öğrenmeyi hangi yollarla daha iyi gerçekleştirdiğini bilmesi, kendi düşünme süreçlerinin farkında olması ve bu süreçleri kontrol edebilmesi anlamına gelir.

Üst bilişsel farkındalık nedir?

Schraw ve Dennison (1994), üstbilişi bireyin düşünme, anlama ve kendi öğrenmesini kontrol etme yetisi olarak; bireyin başarısını arttırabilmesi için uyguladığı planlama, izleme, düzenleme ve daha iyi uygulama yeteneğini ise üstbilişsel farkındalık olarak tanımlar (Akt. Akçam, 2012).

Üst bilişsel stratejiler nelerdir?

Üstbiliş stratejileri, bireyin bilişsel etkinlikleri kullandığı ardışık süreçlerdir. Bu süreçler öğrenmeyi düzenleme ve denetlemeye yardımcı olurken bilişsel etkinlikleri planlamayı ve izlemeyi de içerir.

Metabiliş Düşünme Nedir?

Metabiliş, kişinin kendi öğrenme sürecinin veya bilgisinin farkında olması, bunları kontrol etmesi ve kendisinin ya da başkalarının düşünce, duygu ve değerleri hakkında düşünmesidir. Başka bir tanıma göre; metabiliş, kişinin kendi düşüncelerinin farkında olması ve yönetmesi ya da “düşünme hakkında düşünmesi” dir (1).