Tombolo Türkiyede nerede görülür?

İçindekiler:

  1. Tombolo Türkiyede nerede görülür?
  2. Lagün gölleri nelerdir?
  3. Lagün ne demek TDK?
  4. Akyatan ormanı nerede?
  5. Lagün Gölü nasıl oluşur?
  6. Türkiye'de kumullar nerede?
  7. Şahit Kaya nedir?

Tombolo Türkiyede nerede görülür?

Tombolo: Açıkta bulunan bir adanın karaya bağlanması ile oluşan şekildir. Falez: Bir diğer adı yalıyar olan bu coğrafî şekiller, kıyıya dik inen yamaçlara vuran dalgaların bu yamaçları aşındırmasıyla oluşan dikliklerdir. Türkiye'de en çok tombolo görülen bölgemiz Ege Bölgesi'dir.

Lagün gölleri nelerdir?

Lagünler deniz ya da okyanus gibi büyük su kütlelerine bağlantısı olan sığ göllerdir. “Deniz kulağı” olarak da isimlendirilirler. Dalgaların ve akıntıların taşıdığı kum ve çakıl gibi katı maddeler durgun alanlarda birikerek bir set oluşturur.

Lagün ne demek TDK?

a. (l ince okunur) coğ. Deniz kulağı. Denizle irtibatlı ve denizin etkisi altında bulunan göller.

Akyatan ormanı nerede?

Akyatan Gölü, Seyhan ve Ceyhan nehirlerinin oluşturduğu Çukurova delta ovasında yer alan ülkemizim en büyük lagün gölüdür. Delta alanlarının deniz kıyısına yakın alanlarda göller, bataklıklar ve lagünler oluşur. Göl Adana ilinin Karataş ilçesi sınırlarında yer alır.

Lagün Gölü nasıl oluşur?

Denizden kıyı kordonu ile ayrılan göl. Bu kıyı kordonu, bir set veya dar bir kanal da olabilir. Lagünler, bir akarsuyun taşıyıp getirdiği kumları, kıyıya yığması ile olduğu gibi, denizin sürükleyip getirdiği çakıl, kum ve molozların bir koy veya körfez önüne yığılmasından da meydana gelebilir.

Türkiye'de kumullar nerede?

Türkiye'de kıyı kumulları, 8333 km olan kıyıların yaklaşık % 12,2'sini oluşturur. Kıyı kumullarının yaklaşık % 41'i Karadeniz kıyılarında yer alır. Türkiye'nin tüm kıyılarında ortaya çıkan bu kumul alanları kesintisiz uzanmazlar, parçalı bir dağılış gösterirler.

Şahit Kaya nedir?

Eğer bir bölgedeki kayalar farklı dirençteki tabakalardan oluşuyorsa, bir rüzgar hareketinde gevşek olan kısımlar rüzgarla birlikte hareket ederken daha dayanıklı kısımlar aynen kalır. Bu şekilde oluşan kaya tipine şahit kaya denir.