Kronik inflamasyon ne demek?

İçindekiler:

  1. Kronik inflamasyon ne demek?
  2. Kronik inflamasyon neden olur?
  3. İnflamatuar yanıt ne demek?
  4. Akut inflamasyonda hangi hücre tipi artar?

Kronik inflamasyon ne demek?

İyileşme sürecini hızlandırır ve yabancı istilacılara karşı vücudu korur. İnflamasyon cevabı akut ya da kronik olmak üzere iki şekilde görülür. Ani başlar ve kısa sürede iyileşirse akut, yavaş ilerleyip uzun süre devam ederse kronik inflamasyon olarak adlandırılır.

Kronik inflamasyon neden olur?

Kronik inflamasyon, aşırı kalori tüketimi, yüksek kan şekeri seviyeleri ve oksidatif stresin neden olduğu hücresel stres ve işlev bozukluğu ile tetiklenebilir. Aslında, strese bağlı iltihaplanma, bir kez tetiklendiğinde, yıllarca hatta on yıllarca fark edilmeden vücuda ciddi zararlar verebilir.

İnflamatuar yanıt ne demek?

"İnfeksiyona sistemik inflamatuar yanıt" olarak tanımlanan sepsis, infeksiyona vücudun sistemik yanıtı ile başlayıp ciddi sepsis ve septik şoka ilerleyen ve sonunda bir ya da birden fazla organda önce işlev bozukluğu takiben de organ yetmezliği gelişmesi ile hastanın kaybedimesine yol açan bir sendromdur (1,2).

Akut inflamasyonda hangi hücre tipi artar?

Akut yangısal olaylar veya bakteriyel enfeksiyonlar nötrofil yapımını ve yangısal infiltrasyonunu artırır. Viruslara karşı gelişen immun yanıttan nötrofiller değil lenfositler sorumludur.