Gebelikte Down sendromu testi nasıl yapılır?

İçindekiler:

  1. Gebelikte Down sendromu testi nasıl yapılır?
  2. Gebelikte Down sendromu testi ne zaman yapılır?
  3. Down Sendromu testi ense kalınlığı kaç olmalı?
  4. Her ense kalınlığı Down Sendromu mu?

Gebelikte Down sendromu testi nasıl yapılır?

Down Sendromu'nun ilk bulgusu, hamileliğin 11 ila 14'üncü haftaları arasında yapılacak ultrasonografi ve kan testi ile görülebiliyor. Ultrasonografiyle fetusun boyu, ense saydamlığı ve bu safhada tanınabilecek diğer anomalilere bakılıyor. Anneni kanında ise PAPP-A ve bHCG adlı iki proteine de bakılıyor.

Gebelikte Down sendromu testi ne zaman yapılır?

İkili Test: gebeliğin 11 ile 14. haftaları arasında yapılan ultrasonografik inceleme ile aynı zamanda anneden alınan kan örneğinde yapılan laboratuvar tarama testiyle sık rastlanılan bazı fetal anormalliklerin (mesela Down sendromu gibi) o gebelikte olma riskinin hesaplanmasını içerir.

Down Sendromu testi ense kalınlığı kaç olmalı?

Normal olarak bebeğin ense kalınlığı gebelik haftası ilerledikçe artar. Genel olarak 3 milimetrenin üstü patolojik kabul edilir ve bu durumda fetus özellikle “Down sendromu” açısından ileri değerlendirmeye alınır.

Her ense kalınlığı Down Sendromu mu?

Ense kalınlık artış miktarı ne kadar yüksekse, fetal anomali olma riski de o kadar artar*. Burdaki önemli diğer bir nokta, her ense kalınlığı artmış vakada, Down sendromu vb olmayacağı gibi, her ense kalınlığı normal fetus için de 'Kesinlikle, Down sendromu yoktur!