Enflasyon hesabı nasıl yapılıyor?

İçindekiler:

  1. Enflasyon hesabı nasıl yapılıyor?
  2. Enflasyon oranı neye göre hesaplanır?
  3. Yıllık enflasyon oranı nedir?
  4. Aylık enflasyon oranı nasıl hesaplanır?

Enflasyon hesabı nasıl yapılıyor?

TÜİK tarafından enflasyon iki ayrı endeksle hesaplanıyor. Üretici fiyatlarıyla derlenerek hesaplanan endekse üretici fiyatları endeksi (ÜFE) deniyor. Tüketiciye satış sırasında derlenen fiyatlar üzerinden hesaplanan endekse de tüketici fiyatları endeksi (TÜFE) deniyor.

Enflasyon oranı neye göre hesaplanır?

Enflasyon iki farklı endeksle hesaplanır: (1) Üretici fiyatları aşamasında derlenen fiyatlarla hesaplanan endekse üretici fiyatları endeksi (ÜFE) denir. (2) Tüketiciye nihai satış aşamasında derlenen fiyatlar üzerinden hesaplanan endekse tüketici fiyatları endeksi (TÜFE) denir.

Yıllık enflasyon oranı nedir?

Enflasyon, mal ve hizmetlerin fiyatlarının artmasıdır. Yıllık enflasyonun yüzde 30 olması da, fiyatların bir önceki yıla göre ortalama yüzde 30 oranında arttığını, örneğin geçen yıl 200 TL'ye alınan bir mal sepetinin bu yıl ancak 260 TL'ye alınabileceğini ifade eder. ...

Aylık enflasyon oranı nasıl hesaplanır?

Enflasyon, enflasyon haddi ile ölçülür. Enflasyon haddi, genel fiyat düzeyinde cari dönemde meydana gelen artış ile önceki dönem genel fiyat düzeyi arasındaki oranının 100 ile çarpılması ile bulunur. Belirli dönemde(genellikle ay ve yıl) meydana gelen yüzde artışlar enflasyon haddini oluşturur.