Epirojenik hareketler sonucu ne oluşur?
İçindekiler:
- Epirojenik hareketler sonucu ne oluşur?
- Transgresyona neden olan olaylar?
- Yer kabuğunun alçalmasına neden olan olaylar?
- Kara kütlelerinin bir bütün olarak yükselmesi ya da alçalması olayına epirojenez denir buna göre aşağıdaki oluşumlardan hangisi Epirojenez olayına örnek olarak gösterilebilir?
- Kaynağı ile döküldüğü deniz seviyesi arasındaki yükselti farkının fazla olduğu bir akarsu ile ilgili aşağıdakilerden hangisine ulaşılabilir?
- Hangisi uzun boylu akarsuların genel özellikleri arasında yer alır?
- Rüzgarın kayaların alt kısımlarını daha çok aşındırmasıyla oluşan şekil nedir?
- Buzul biriktirme şekilleri nelerdir?
Epirojenik hareketler sonucu ne oluşur?
Epirojenik hareketler çok yavaş gelişir. Bu hareketler sonucunda kubbeleşerek yükselen kısımlar kıtaları meydana getirir. Kubbeleşmeyen ve çukurda kalan kesimlerde okyanus çanaklarını oluşturur. Buzullaşma sonucu kıtaların üzerindeki ağırlık artacağından dolayı kara parçası magmaya doğru çöker.
Transgresyona neden olan olaylar?
Transgresyon : (Deniz ilerlemesi) Karalardaki, lâvlar, birikmeler, buzullaşma, vb. olaylar sonucunda da karaların yükü artmakta ve ağırlaşarak ya da iç kuvvetlerin etkisiyle çökmektedir. ... Sonradan buzullar eriyince, karaların üzerindeki yük azaldı ve mağmaya doğru gömülen bu kara parçaları tekrar yükselmeye başladı.
Yer kabuğunun alçalmasına neden olan olaylar?
-Buzullaşma karaların ağırlaşarak alçalmasına neden olur. - Buzulların erimesi karaların hafifleyerek yükselmesine neden olur. -Aşındırma faaliyetleri karaların hafifleyerek yükselmesine neden olur. -Biriktirme faaliyetleri karaların ağırlaşarak alçalmasına neden olur.
Kara kütlelerinin bir bütün olarak yükselmesi ya da alçalması olayına epirojenez denir buna göre aşağıdaki oluşumlardan hangisi Epirojenez olayına örnek olarak gösterilebilir?
Kara kütlelerinin bir bütün olarak yükselmeai veya alaçalması Epirojenez 'e Örnek verilebilir. Kara ve düşey doğrularda oluşan harekete Epirojenez denir. => Konya ın Karapınar ilçesinde obruklerin oluşması Epirojenez değildir. => Manisa'nın Kula ilçesi çevresinde tüflü arazilerin oluşması da Epirojenez değildir.
Kaynağı ile döküldüğü deniz seviyesi arasındaki yükselti farkının fazla olduğu bir akarsu ile ilgili aşağıdakilerden hangisine ulaşılabilir?
Kaynaği ile döküldüğü yer arasındaki mesafe fazla ise bu akarsunun eğimi fazladır. Cevap E olur. Çünkü eğimi fazla olan akarsuların debisi (akış hızı) de fazladır.
Hangisi uzun boylu akarsuların genel özellikleri arasında yer alır?
Boyları uzun olna akarsular genelde mendereslerdir. Bu durumda cevap B olur. Böyle akar sularda elektrik üretimi azalır ve hatta hiç üretilmez. Akarsuların az eğimli yerlerde oluşturdukları büklüm lerdir.
Rüzgarın kayaların alt kısımlarını daha çok aşındırmasıyla oluşan şekil nedir?
Mantarkayalar, rüzgârın kabartı hâlindeki kayaların alt kısımlarını daha çok aşındırmasıyla oluşur (Fotoğraf 1.
Buzul biriktirme şekilleri nelerdir?
Buzul biriktirme şekilleri Nedir
- Moren. Buzulların taşıdıkları malzemeleri eridikleri yerlerde üst üste biriktirmesi sonucu oluşan setlerdir. ...
- Sander Düzlükleri. Buzulların biriktirdiği malzemelerin buzuldan beslenen akarsular tarafından taşınarak eğimin azaldığı yerde biriktirmesi sonucu oluşan düzlüklerdir.
- Drumlin.
Ayrıca okuyun
- Fosfat nedir ne işe yarar?
- Epsilon ne anlama gelir?
- Diz üstü amputasyon nedir?
- Endüstriyel bitkiler ne demek?
- Coğrafyada bakı etkisi nedir?
- Kutsal ittifak neden oluştu?
- Dussel Ogelerden yararlanma nedir?
- Sınırlayıcı bileşen nedir kısaca?
- Subdural kanama nerede olur?
- Iç kuvvetler ve iç olaylar neye denir?