Yutkunurken takılma hissi neden olur?

İçindekiler:

  1. Yutkunurken takılma hissi neden olur?
  2. Ağrılı yutma neden olur?
  3. Yemek borusu ağrısı ne iyi gelir?
  4. Akalazya hastaları ne yememeli?

Yutkunurken takılma hissi neden olur?

Reflü diğer adıyla gastroözofageal en çok mide ile yemek borusu arasındaki kaslı kapak mekanizmasının görevini yerine getirememesi nedeniyle meydana gelir. Reflü rahatsızlığı yaşayan kişide mide asit salgısı artar. Hasta boğazda takılma hissi ve geğirme ihtiyacı hisseder.

Ağrılı yutma neden olur?

Ağrılı yutma (odinofaji) ise ağız, yutak veya yemek borusu kaynaklı olabilir. Disfaji, tek başına veya odinofaji ile birlikte bulunabilir. Disfaji sıklıkla odinofajiden daha ciddi nedenlere bağlıdır. Nefes borusuna tükürük, sıvı ve katı gıda kaçmasına bağlı olarak öksürüğe, nefes darlığına ve zatürreye neden olabilir.

Yemek borusu ağrısı ne iyi gelir?

Yemek borusunda yanma ve ağrı meydana geldiğinde rezene tohumları çareniz olabilir. Rezene tohumları mide asitlerinin dengelenmesini sağlar ve yemek borusunun yanmasını önler. Bir tatlı kaşığı rezene tohumunu sıcak su ile demleyip süzdükten sonra ılık bir şekilde içerek yanma hissini yok edebilirsiniz.

Akalazya hastaları ne yememeli?

Kızartma, koyu çay, kahve, alkol, mideyi rahatsız eden baharat türleri, sirke ve hardaldan kaçınılmalıdır. Çok sıcak ve çok soğuk yiyecek ve içecekler tüketilmemelidir. Hastalar yeterli beslenemedikleri için bazı hastalarda beslenme yetersizliği görülebilir. O zaman enteral solüsyonlarla destek beslenme uygulanır.