Zekat verilirken söylenmesi gerekir mi?

İçindekiler:

  1. Zekat verilirken söylenmesi gerekir mi?
  2. Zekât fitre verirken söylemek gerekir mi?
  3. Zekât vermek için niyet edilir mi?
  4. Fitre verirken nasıl verilir?
  5. Zekât verilen kişi namaz kılmalı mı?
  6. Zekat verirken borçlar düşülür mü?

Zekat verilirken söylenmesi gerekir mi?

Fitre ve zekat verirken niyet etmek şarttır verilen kişiye kimin zekatı fitresi diye belirtmeniz gerekmez.

Zekât fitre verirken söylemek gerekir mi?

Fitre, verileceği yerler bakımından her durumda zekatın benzeridir. ... Niyet, fitreyi ayırırken veya verirken yapılabilir. Ancak fakire verirken bunun fitre olduğunu söylemek gerekmez.

Zekât vermek için niyet edilir mi?

Daha doğru görüşe göre [zekatı vermesi için başkasını] vekil kılan kişi zekatı vekile verirken niyet etmesi yeterlidir. Zekatı dağıtma sırasında vekilin de niyet etmesi daha faziletlidir.

Fitre verirken nasıl verilir?

Fitre, niyet edilerek fakirlere temlik suretiyle verilir, mübah kılma tarzında fitre olmaz. Niyet, fitreyi ayırırken veya verirken yapılabilir. Ancak fakire verirken bunun fitre olduğunu söylemek gerekmez. Bir kimse fitresini eşine, usul ve füruuna yani anne veya babasına, çocuk ve torunlarına veremez.

Zekât verilen kişi namaz kılmalı mı?

Emekli müftü Yusuf Kavaklı, katıldığı bir televizyon kanalının sahur programında, “Namaz kılmayana, oruç tutmayana, gayrimüslime fitre ve zekât verilmez” dedi. “Kişi namaz kılmıyor, oruç tutmuyorsa fakirin elinden tutulmaz diye bir olay yok. ... Zekât ve fitre gayrimüslimlere de verilir.

Zekat verirken borçlar düşülür mü?

Zekât vermekle yükümlü olan kişi, elindeki zekâta tâbi olan malından kul haklarına müteallik borçlarını düşer. ... Ancak Hanefîlerden bir kısım âlimlerin görüşüne göre, sadece vadesi gelmiş olarak birikmiş ve alacaklısı tarafından talep edilen borçlar düşülür; henüz ödeme günü gelmemiş olan borçlar düşülmez.