Iç guatr ameliyatı nasıl yapılır?

İçindekiler:

  1. Iç guatr ameliyatı nasıl yapılır?
  2. Tiroid nodülü ameliyatı nasıl yapılır?
  3. Nodül ameliyatı nasıl yapılır?
  4. Nodül ameliyatı ne zaman yapılır?
  5. Zehirli guatr ameliyat edilir mi?
  6. Guatr ameliyatından sonra ses değişir mi?

Iç guatr ameliyatı nasıl yapılır?

Ameliyatta boynun ön yüzüne yatay bir kesi uygulanarak yapılır. Tiroid bezinin damarları bağlanıp kesilip, bezin büyük bölümü ya da tamamı çıkartılır. Ameliyat esnasında önemli olarak tiroid bezine yakın komşuluktaki paratiroit bezlerinin ve ses çıkarma fonksiyonlarına, sinirlerin özenle gözlenip korunmalıdır.

Tiroid nodülü ameliyatı nasıl yapılır?

Günümüzde tiroid ameliyatları boyun çizgisi üzerinden küçük bir kesi açılması ile veya robotik cerrahi ile gerçekleştirilmektedir. Tiroid ameliyatı esnasında dikkat edilmesi gereken en önemli husus tiroid dokusu çıkartılırken ses tellerini çalıştıran sinir ile paratiroid dokularına zarar verilmemesidir.

Nodül ameliyatı nasıl yapılır?

Herhangi bir kesi yapılmadan, özel yapılmış bir iğne ile nodülün içine girilip lokal, kontrollü ısı verilerek nodülün yakılmak suretiyle küçültülmesi işlemidir. İşlem yaklaşık 15-20 dakika sürer. Lokal anestezi ya da genel anestezi (narkoz) altında yapılabilir.

Nodül ameliyatı ne zaman yapılır?

Tiroit nodülleri çoğu zaman tedavi gerektirmiyor; 6 ay ile 1 yıl aralığında, ultrason ve ihtiyaç duyulursa kan tahlilleri ile yapılan takipler yeterli oluyor. Bazı nodüllerin küçülmesi ya da kontrol altına alınması için ilaç tedavisi veya radyoaktif iyot tedavisine başvuruluyor.

Zehirli guatr ameliyat edilir mi?

Tiroid bezinin tamamına yakını veya tamamı ameliyatla alınır. Ameliyat öncesi ilaç tedavisiyle hormon düzeylerinin normal düzeye gelmesi sağlanmalıdır. Ameliyat ayrıca sıcak nodülü olup nodül çapı büyük olan hastalarda da tercih edilen bir tedavi seçeneğidir.

Guatr ameliyatından sonra ses değişir mi?

Tiroid ameliyatından sonra hastalarda çok nadiren de olsa ses kısıklığı görülebildiğini söyleyen Genel Cerrahi Uzmanı Doç. Dr. İlker Murat Arer, geçici ses kısıklığında 9-12 ay içerisinde sesin yerine geldiğini, kalıcı ses kısıklığının ise yüzde 1'den az olduğunu belirtti.