Prostat tahlili nasıl yapılır?

İçindekiler:

  1. Prostat tahlili nasıl yapılır?
  2. Prostat testinin adı nedir?
  3. PSA normal değeri kaç olmalı?
  4. Prostat idrar testinde çıkar mı?

Prostat tahlili nasıl yapılır?

Prostat kanserini erken yakalamak için ilk yapılan test Total PSA değerinin belirlenmesidir. Normal değerlerin daha üstünde ölçüldüğü durumlarda (total PSA: 4-10 ng/ml arasında olduğunda) kanda proteinlere bağlı olmayan serbest PSA düzeyine ve serbest PSA'nın total PSA'ya oranına bakılır.

Prostat testinin adı nedir?

PSA (Prostat Spesifik Antijen), erkeklerde prostat kanseri riskini ölçmeye yarayan yardımcı bir test olarak kullanılmaktadır. Bazı durumlarda tek başına yeterli olmayabilir.

PSA normal değeri kaç olmalı?

Genel olarak 40 yaşındaki bir kişide PSA değeri bir olmalıdır. 50-55 yarısı arasındaki bir kişide ise PSA değeri 2 kabul edilebilmektedir. 60'lı yaşlarda ise 4 olurken, 70'li yaşlarda 6 normal sınır olarak kabul edilmektedir.

Prostat idrar testinde çıkar mı?

Bu tetkikler sırasında PSA (Prostat spesifik antijen) tahlili, idrar tahlili ve rektal muayene ile prostattaki büyümenin iyi huylu olduğu kesin olarak ortaya koyulmalıdır. Bunlarda bir anormallik yoksa hasta BPH olarak kabul edilir. BPH derecesini ortaya koymak adına da Ultrasonografi (USG) ve (Üroflowmetri) yapılır.