Kayınbaba damada fitre verebilir mi?

İçindekiler:

  1. Kayınbaba damada fitre verebilir mi?
  2. Damat kayınpedere zekât verebilir mi?
  3. Oruç kefareti toruna verilir mi?
  4. Öşür nedir kimlere verilir?
  5. Uşur kime verilir?

Kayınbaba damada fitre verebilir mi?

Bunların dışındaki kardeş, teyze, dayı, amca, hala ve onların çocukları, gelin, damat, kayınpeder ve kayınvalide gibi akrabalar zengin değillerse kendilerine zekât, fitre ve fidye verilebilir (Zeylaî, Tebyîn, I, 301).

Damat kayınpedere zekât verebilir mi?

Kayınvalide ve kayınpeder, kişinin bakmakla yükümlü olduğu kimselerden olmadığı için, fakir iseler kendilerine zekât verilebilir.

Oruç kefareti toruna verilir mi?

Ramazan fidyesi zekat verilen kişilere verilebilir. Yani bireyin kendi torunu veya çocuğuna fidye vermesi mümkün değildir. Bunun yanında dedeye, anneye, babaya, büyük anneye, toruna, hanıma, evlada fitre verilmez. ... Hala, dayı, amca, teyze gibi kan bağı olan akrabalara fitre vermek daha çok sevaptır.

Öşür nedir kimlere verilir?

Öşür, topraktan çıkmış durumda olan mahsulün tamamından hesap edilir. İşçi ücreti, çift sürme, sulama, bakım, tohum, ekim, gübre ve ilaç gibi çeşitliliğe sahip olan masraflar çıkarılmadan öşür verilir. Borçlu durumda olan kimsenin arazisinden çıkan mahsulden de öşür verilmesi farzdır.

Uşur kime verilir?

“Her sebze ve meyve, az olsun, çok olsun, mahsul topraktan alındığı zaman, onda birini veya kıymeti kadar altın veya gümüşü, Müslüman fakirlere vermek farzdır.” ... Balın masraf yapılsa dahi, pamuğun, çayın, tütünün, dağdaki ağaç meyvelerinin, zeytinlerin, üzümlerin onda biri, uşur olarak verilir.