Secde pozisyonu nedir?

İçindekiler:

  1. Secde pozisyonu nedir?
  2. Secde nasıl olmalı?
  3. Secde nasıl yapılır erkek?
  4. Namazda kadınlar secdede nasıl durmalı?
  5. Namazda ayakta nasıl durulur?
  6. Namazda ayakları yerden kaldırmak namazı bozar mı?

Secde pozisyonu nedir?

Kollar, dirseklerden bükülerek başın iki yanına konur. Ayaklar dizlerden kıvrılır ve kalça yukarı doğru kaldırılır. Bacaklar kalça genişliğinde açılır. Hasta veya yaralının, sadece muayene edilecek bölgesi açıkta kalacak şekilde üzeri örtülür.

Secde nasıl olmalı?

Erkekler, secdede dirseklerini yanlarından uzak, kollarını yerden kalkık bulundururlar. Ayaklar, parmaklar üzerinde dik tutulur ve parmak uçları kıbleye gelecek şekilde yere konur. Kadınlar, secdede kollarını yanlarına bitişik halde bulundururlar.

Secde nasıl yapılır erkek?

Tilavet secdesi yapacak kişi, ellerini kaldırmadan doğrudan doğruya 'Allahu ekber' diyerek bir kere secdeye gidip üç defa “Sübhane Rabbiye'l-alâ” dedikten sonra yine 'Allahu ekber' diyerek secdeden kalkar. Böylece tilavet secdesi tamamlanmış olur. Yani tilavet secdesinden sonra teşehhüt miktarı oturmak ve selam yoktur.

Namazda kadınlar secdede nasıl durmalı?

Kadın, namaza dururken ellerini omuzlarına kadar kaldırır. Sağ el parmaklarını sol el bilek üzerine halka yapmaz. Sağ eli sol el üzerinde olarak göğüs üstüne koyar. Rükuya eğilirken ayaklarını birleştirmez.

Namazda ayakta nasıl durulur?

Sözlükte "doğrulmak, ayakta durmak; yönelmek", mânasına gelen kıyâm, fıkıhta terim olarak namazda iftitah tekbiri ve her rek'atta Kur'an'dan okunması gereken asgari miktarı okuma süresince ayakta durmayı ifade eder.

Namazda ayakları yerden kaldırmak namazı bozar mı?

Sünnet de de- nilmiştir. Yani, iki ayak yere konmazsa namaz sahih olmaz veya mekruh olur. Secdede, alın, burun ve ayaklar yerden az zaman kalkmış olursa, zararı olmaz.