Sarı nokta hastalığının çaresi var mı?

İçindekiler:

  1. Sarı nokta hastalığının çaresi var mı?
  2. Sarı nokta hastalığı kör eder mi?
  3. Macular Degeneration ne demek?
  4. AMD hastalığı nedir?
  5. YBMD nedir?
  6. Gözde OCT ne demek?
  7. Maküler görme nedir?
  8. Sarı nokta hastalığı kimlerde görülür?
  9. Retina hastalığı nasıl tedavi edilir?

Sarı nokta hastalığının çaresi var mı?

Sarı nokta hastalığın yaş tipinde tedavi, söylemesi biraz korkunç olsa da aslında oldukça kolay bir işlem olan göz içi enjeksiyonlarla yapılmaktadır. Bu ilaçlar sarı nokta hastalığının yarattığı ödemi ve kanamayı ortadan kaldırmakta, körmeyi korumaktadırlar.

Sarı nokta hastalığı kör eder mi?

Özellikle 60 yaş üstü bireylerde görülen sarı nokta hastalığı tedavi edilmediği takdirde körlüğe neden oluyor.

Macular Degeneration ne demek?

Makula dejenerasyonu, genellikle yaşlılıkla ilgili olup, 65 yaş üstü insanlarda önde gelen görme kaybı nedenidir. Ancak hastalık, daha genç insanları da etkileyebilir. Görmeniz bozulmuşsa, hayatınızın nasıl değişeceği konusunda endişelenebilirsiniz.

AMD hastalığı nedir?

AMD (MAKULA DEJENERESANSI) NEDİR? Gözün arka kısmında bulunan retina tabakasının makula bölgesi cisimleri ayrıntılı ve net görmemizi sağlar. Terim, görme merkezinde (makula) yaş ilerledikçe ortaya çıkan bir bozukluğu anlatır. Batılı ülkelerde 65 yaş ve üzerindeki başta gelen görme kaybı nedenlerindendir.

YBMD nedir?

Yaşa bağlı makula dejenerasyonu (YBMD), gelişmiş toplumlardaki 50 yaş ve üzeri kişilerde görme kaybının en önemli nedenlerinden biridir. YBMD; kuru tip ve yaş tip (neovasküler) olmak üzere iki ayrı grup olarak sınıflandırılmaktadır. Neovasküler formu YBMD'na bağlı görme kayıplarının %80' inden fazlasından sorumludur.

Gözde OCT ne demek?

Göz hastalıklarının tedavisinde bir devrim OCT (optik koherens tomografi); biyolojik doku katmanlarını, mikron düzeyinde yüksek çözünürlükte tomografik kesitler alarak görüntüleyen bir tıbbi görüntüleme yöntemidir.

Maküler görme nedir?

Makula gözün arka duvarında retina tabakasında 4-5 mm çapındaki bir alandır. Renkli ve hassas görme bu alanda olur. Retina merkezindeki makulada oluşan hassasgörme “merkezi görme”, retina merkezinden uzak k enar bölgelerdeki daha zayıf olan görmeye ise “periferik görme” denir.

Sarı nokta hastalığı kimlerde görülür?

Sarı nokta hastalığı 55 yaş üstündeki bireyleri etkilemektedir. Yaş arttıkça sarı nokta hastalığına yakalanma oranı artmaktadır. 70 yaş üstündeki bireylerin yaklaşık %15'i bu hastalıktan etkilenmektedir. Her iki cinsi de etkilemekle beraber kadınlarda biraz daha sık görülmektedir.

Retina hastalığı nasıl tedavi edilir?

Retina ameliyatları genel veya lokal anesteziyle ameliyathane şartlarında yapılır. Retina dekolmanının tedavisi mutlaka cerrahi ile yani ameliyat ile yapılır. Retina dokusunu oluşturan jel yerine geri yerleştirilir. Bunun için hastaların yüzde 90'nında vitrektomi ameliyatı yapılır.