Düğünde takılan takılar mehir yerine geçer mi?

İçindekiler:

  1. Düğünde takılan takılar mehir yerine geçer mi?
  2. Islama göre düğünde takılan takılar kime aittir?
  3. Düğün altınları mehir sayılır mı?
  4. Düğünde takılan altınlar dinen kime aittir?
  5. Mehir helal edebilir mi?
  6. Geline takılan altın mehir sayılır mı?
  7. Dini nikahta mehir olarak ne istenir?
  8. Mehir sınırı nedir?

Düğünde takılan takılar mehir yerine geçer mi?

Düğünde takılan takılar kime takılmışsa onundur” diyen Diyanet, damadın ya da ana babasının geline “mehir” olarak taktığı takıların asla geri istenmeyeceğini de vurguladı. Yakınlarının ve davetlilerin getirmiş oldukları hediyeler eşlerden hangisine verilmiş ise ona ait olur.

Islama göre düğünde takılan takılar kime aittir?

Evlilik sırasında kadına takılan takılar kim tarafından takılmış olursa olsun kadına yapılmış olan bağış olarak kabul edilir. Bu sebeple evlilik sırasında kadına takılan tüm takılar kadının kişisel malı olup boşanma halinde kadın, eşi veya ailesi tarafından takılan takıları geri verme yükümlülüğü altında değildir.

Düğün altınları mehir sayılır mı?

Diyanet, “Düğünde takılan takılar kime takılmışsa onundur” dedi ve damadın ya da anne babasının geline “mehir” olarak taktığı takıların asla geri istenmeyeceğini de söyledi. ... “Damadın veya ana babasının geline taktıkları takılar örfenmehirden sayılıyorsa mehirdir, asla geri alınamaz.

Düğünde takılan altınlar dinen kime aittir?

Düğünde takılan altın ve paralar bağış niteliğindedir ve kadının mülkiyetine geçmiş olduğu kabul edilir. Yani kendisine takıldığı andan itibaren takılar artık kadının malıdır.

Mehir helal edebilir mi?

Kadın razı olmadıkça kocanın onda tasarruf hakkı yoktur. Kur'ân Nisa Suresi'nin 4. âyetinde bunu emreder. Bir nikah akdinde mehir söz konusu edilmese bile otomatik olarak kadının mehir hakkı vardır. ... Nikah esnasında söylenmemesi veya bilinmemesi bu hakkı düşürmez.

Geline takılan altın mehir sayılır mı?

Diyanet, “Düğünde takılan takılar kime takılmışsa onundur” dedi ve damadın ya da anne babasının gelinemehir” olarak taktığı takıların asla geri istenmeyeceğini de söyledi. ... “Damadın veya ana babasının geline taktıkları takılar örfenmehirden sayılıyorsa mehirdir, asla geri alınamaz.

Dini nikahta mehir olarak ne istenir?

Maddi bir değeri olması gereken mehirde kadının gönlünden geçen her şeyi isteme hakkı vardır. Ev, araba, para gibi maddiyat gerektiren her şey mehir olarak kadına bahşedilebilir. Kadının mehir isterken belirleyeceği miktarda alt ve üst sınır yoktur, serbesttir.

Mehir sınırı nedir?

Mehir olarak maddi veya mali değeri olan her türlü menfaat tespit edilebilir. Mehrin en az miktarı Hanefîlere göre 10 dirhem (o dönemlerde yaklaşık iki koyun bedeli), Mâlikîlere göre ise 3 dirhem gümüştür. Şâfiî ve Hanbelî hukukçulara göre ise mehrin alt veya üst sınırı yoktur.