Yeni sistemde kaç milletvekili olacak?

İçindekiler:

  1. Yeni sistemde kaç milletvekili olacak?
  2. Anayasa değişikliği teklifi kaç kez görüşülür?
  3. Anayasa değişikliklerinde nitelikli çoğunluk şartını niteleyen ifade nedir?
  4. Kanun yapma yetkisi kime aittir?
  5. Karar yeter sayısı kaçtan az olamaz?

Yeni sistemde kaç milletvekili olacak?

Cumhurbaşkanın veto ettiği kanunun meclis üye tam sayısının salt çoğunluğuyla (301) kabul edilebileceğine karar verildi. Meclis, Bakanlar Kurulunu ve cumhurbaşkanı yardımcılarını meclis araştırması, genel görüşme, meclis soruşturması ve yazılı soru aracılığıyla denetleme yetkisine sahip oldu.

Anayasa değişikliği teklifi kaç kez görüşülür?

(Değişik: 17.5.1987-3361/3 md.) Anayasanın değiştirilmesi, Türkiye Büyük Millet Meclisi üye tamsayısının en az üçte biri tarafından yazıyla teklif edilebilir. Anayasanın değiştirilmesi hakkındaki teklifler Genel Kurulda iki defa görüşülür.

Anayasa değişikliklerinde nitelikli çoğunluk şartını niteleyen ifade nedir?

TBMM Genel Kurulunda evvela Anayasa değişikliğine dair taslağın tamamının görüşülmesine geçilmesi oylanır. Bunun kabulü için Anayasa değişikliğinin yapılması için aranan nitelikli çoğunluk aranmayıp, adi çoğunluk yeterlidir.

Kanun yapma yetkisi kime aittir?

Yasama organının kanun yapma yetkisi konu bakımından sınırlı değildir. Başka bir ifadeyle Türkiye Büyük Millet Meclisi, Anayasaya aykırı olmamak kaydıyla dilediği konuda, ana hatlarıyla ya da ayrıntılı olarak kanun yapma yetkisine sahiptir. Buna yasama yetkisinin genelliği ilkesi adı verilir.

Karar yeter sayısı kaçtan az olamaz?

Anayasanın toplantı ve karar yeter sayısı başlıklı 96'ncı maddesinin birinci fıkrası, "Anayasada, başkaca bir hüküm yoksa, Türkiye Büyük Millet Meclisi üye tamsayısının en az üçte biri ile toplanır ve toplantıya katılanların salt çoğunluğu ile karar verir; ancak karar yeter sayısı hiçbir şekilde üye tamsayısının dörtte ...