hepatit B aşısının tuttuğu nasıl anlaşılır?

İçindekiler:

  1. hepatit B aşısının tuttuğu nasıl anlaşılır?
  2. Hepatit B aşısı neye göre yapılır?
  3. hepatit B testi aile hekimliğinde yapılır mi?
  4. hepatit B'ye sağlık ocağında yapılır mı?
  5. Anti HBS nin yüksek olması ne anlama gelir?

hepatit B aşısının tuttuğu nasıl anlaşılır?

Hepatit B surface (yüzey) antikoru (anti-HBs): Bu antikor hepatit B nin başlangıcı ve iyileşmesi arasındaki dönemde ortaya çıkar. Hepatit B aşısı yaptıran kişilerde bu antikor pozitiftir. Ve koruyuculuğu gösterir.

Hepatit B aşısı neye göre yapılır?

Ülkemizde bebeklikten itibaren rutin hepatit b aşısı uygulaması vardır. İleri yaşlarda bağışıklık azalmışsa tekrar doz önerilir. Hastalığı taşıyanlara ve aktif hasta olanlara aşı yapılmaz. Aşılama 0, 1 ve 6. aylar olmak üzere 3 dozda yapılır.

hepatit B testi aile hekimliğinde yapılır mi?

Hepatit B için kan testleri Bazen aile hekiminiz sadece bir kaç testinizi yapar ve eğer sizde hepatit B bulunduysa daha ileriki takibinizi uzmanına bırakır. Diğer durumda ilk seferde birçok değişik test yapılır. Genellikle kullanılan testler Kutu 2'de gösterilir.

hepatit B'ye sağlık ocağında yapılır mı?

Hepatit -B aşısı tüm Türkiye genelinde sıfır yaş grubu bebeklere ve risk grubu olarak tanımlanmış kişilere yönelik olarak, bakanlığımız tarafından temin edilerek ücretsiz olarak tüm sağlık ocaklarımızda uygulanmaktadır.

Anti HBS nin yüksek olması ne anlama gelir?

Bir kişide yapılan Anti HBS testi pozitif çıkması yani yüksek olması, bireyin Hepatit B hastalığına karşı bağışıklık kazandığını anlatır. Bu hastalığa karşı bağışıklık elde etmiş olan kişinin anti HBS değeri yüksek çıkar. Aynı zamanda kişinin bu hastalığa karşı ömür boyu bağışıklık kazanmış olduğu da anlaşılır.