Pazartesi ve perşembe günü tutulan orucun adı nedir?

İçindekiler:

  1. Pazartesi ve perşembe günü tutulan orucun adı nedir?
  2. Pazartesi Perşembe orucu nedir kısaca?
  3. Pazartesi Perşembe günleri kaza orucu tutulur mu?
  4. Hangi günlerde oruç tutmak sünnettir?
  5. Haftanın hangi günleri oruç tutmak sevaptır?
  6. Recep ayinda oruc tutulur mu?
  7. Peygamber Efendimiz hangi gün oruç?
  8. Tek başına cumartesi günü oruç tutulur mu?
  9. Kim Recep ayinda oruç tutarsa?
  10. Peygamber Efendimiz kaç gün oruç tutardı?

Pazartesi ve perşembe günü tutulan orucun adı nedir?

Buna visâl orucu (savm-i visâl) denir.

Pazartesi Perşembe orucu nedir kısaca?

Ramazan'dan sonra en sevaplı nafile oruçlar, Recep ve Şaban aylarında tutulan oruçlardır. Pazartesi-Perşembe oruçları ile her ay üç gün şeklinde tutulagelen mutat oruçlar dışında, özellikle Şaban ayının ikinci yarısında oruç tutmak, bazı bilginlerce mekruh görülmüştür; Şafiîler ise, bu orucu haram saymıştır.

Pazartesi Perşembe günleri kaza orucu tutulur mu?

Ebû Katâde radıyallahu anh şöyle dedi: Resûlullah sallallahu aleyhi ve sellem'e pazartesi günü oruç tutmanın fazileti soruldu. ... Nâfile oruç tutmanın müstehap olduğu zamanlar arasında pazartesi ve perşembe günleri de bulunmaktadır.

Hangi günlerde oruç tutmak sünnettir?

Sünnet olan oruçlar: Muharrem ayının 9. ve 10. günlerinde veya 10. ve 11. günlerinde yani Aşure gününden 1 gün önce veya 1 gün sonra ekleyerek oruç tutmak sünnettir. Ayrıca Pazartesi ve Perşembe günleri oruç tutmak, Zilhicce ayının ilk dokuz günü, Şevval ayında 6 gün oruç tutmak da sünnettir.

Haftanın hangi günleri oruç tutmak sevaptır?

3567- Allah Resulü'nün (Sallallahu aleyhi ve Sellem) eşi Hafsa'nın bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) her aydan birinci hafta pazartesi ve perşembe, sonraki hafta da pazartesi olmak üzere üç gün oruç tutardı. Tahric: Ravileri güvenilirdir. Ebu Davud 2/822 (2451).

Recep ayinda oruc tutulur mu?

Ramazan ayında oruç tutmak farzdır (Bakara, 2/184-185). Recep ve Şaban aylarında ise; Hz. ... Bu itibarla, Recep ve Şaban aylarının aralıksız olarak oruçlu geçirilmesinin dinî bir dayanağı yoktur. Kişi, sağlığı müsait olup güç yetirdiği takdirde bu aylarda dilediği kadar nafile oruç tutabilir.

Peygamber Efendimiz hangi gün oruç?

Peygamberimiz'in pazartesi ve perşembe günleri oruç tuttuğu ve soruya cevaben de "İnsanların amelleri Allah Teâlâ'ya pazartesi ve perşembe günleri arz olunur; ben amelimin arzı sırasında oruçlu olmayı tercih ediyorum" dediği rivayet edilmektedir.

Tek başına cumartesi günü oruç tutulur mu?

Farz ve vacip oruçları, sadece cuma günü veya cumartesi günü tek gün olarak tutmak mekruh olmaz. Bu nedenle kaza borcu olanların veya adağı bulunanların, haftanın istediği günü oruçlarını tutmalarının bir sakıncası olmaz. Mübarek Ramazan'ın müjdeleyici olan Berat Kandili için geri sayım başladı.

Kim Recep ayinda oruç tutarsa?

Bu ayda kafirlerle savaş haramdır. Şunu bilin ki recep Allah'ın ayı, şaban benim ayım, ve ramazan ümmetimin ayıdır. Kim recep ayının bir gününü oruç tutarsa, Allah'ın rızasını kazanmış olur. Allah'ın gazabı ondan uzaklaşır ve cehennem kapılarından birisi onun yüzüne kapanır."

Peygamber Efendimiz kaç gün oruç tutardı?

Bu aylarda tutulan oruçların dinî yönlerini incelemeye çalışalım. Hz. Peygamber (s.a.), her ay üç gün oruç tutardı. (Müslim, sıyâm,194; Ebu Davud, savm, 70) Bu üç günü, bazen ayın başına, bazen ortasına (eyyâm-ı bîd:kamerî ayların 13, 14 ve 15./dolunay geceleri), bazen da sonuna rastlatırdı.