Fordizm ve post fordizm arasındaki fark nedir?

İçindekiler:

  1. Fordizm ve post fordizm arasındaki fark nedir?
  2. Kitle üretimi dönemi nedir?
  3. Kitle üretiminin temel özellikleri nelerdir?
  4. Karışık üretim nedir?
  5. Seri halde üretim nedir?
  6. Insan elinin değmediği üretim sistemi nedir?
  7. Bir faaliyetin üretim sayılabilmesi için gerekli şart nedir?

Fordizm ve post fordizm arasındaki fark nedir?

Bu bağlamda Post-fordizmi, fordizmden ayıran temel özellikler şunlardır: Fordizm, az sayıda ve belli standartlara dayalı ürünlerin üretimine dayanırken; post-fordizm, ürün çeşitliliğinin artırılmasına dayalıdır. Post-fordizmde üretim kitleye değil, bireye ya da küçük gruplara yönelik olarak yapılır.

Kitle üretimi dönemi nedir?

Dünya Savaşı sonrası dönemde –Keynesyen harcamacı politikaların da etkisiyle- yaygın olarak benimsenen kitlesel üretim çağı olmuştur. Bu dönem Fordizm olarak anılmaktadır. Bu dönemin üretiminin karakteristik özelliği kayan bant sisteminin varlığıdır. ... Bu dönem ile birlikte üretimde fordizm yerini post-fordizme bıraktı.

Kitle üretiminin temel özellikleri nelerdir?

Üretimin temel özellikleri. Kitle Üretimi : Uzmanlaşma, mekanizasyon ve standardizasyon faktörlerinin efektif olarak kombine edilmesi yoluyla büyük miktarlarda üretim yapmaktır.

Karışık üretim nedir?

Karışık Üretim: Karışık üretim sistemi, devamlı ve aralıklı üretim çeşitlerinin ortaklaşa kullanıldığı en uygun usuldür. Üretim yapılan ürün ile yan ürünler devamlı bir şekilde seri olarak üretilir. Üretim hem devamlı olmakta hem de partiler hâlinde yapılmaktadır.

Seri halde üretim nedir?

Seri Üretim: Ürüne olan ihtiyacın yüksek miktarda ve sürekli olduğu durumlarda seri üretim yöntemi uygun görülür. Bu yöntem zincirleme işlemleri içerir ve bu nedenle herhangi bir aşamadaki aksaklık sistemin geri kalanının durmasına ve kendinden öncesinin de tıkanmasına neden olur.

Insan elinin değmediği üretim sistemi nedir?

Örneğin; ilaç üretimi çok hassas dengelere dayanmaktadır. ... Üretimde insan elinin değmediği üretim sistemi olup, akıcı (kesiksiz) üretim sistemlerinde, malzemeler fabrikaya girişlerinden mamul halde çıkışlarına kadar belirli yollar izlerler.

Bir faaliyetin üretim sayılabilmesi için gerekli şart nedir?

Bir faaliyetin üretim olarak sayılabilmesi için insan gereksinimlerini karşılayabilmesi ilk öncelik olarak belirlenmiştir. ... Üretim sisteminin girdileri olarak hammadde, malzeme, makine, işgücü, girişimcilik, yönetim vb.dir. Çıktıları ise mal ve/veya hizmetlere dönüşmektedir.