Bitkiler fotosentez ile ne üretir?

İçindekiler:

  1. Bitkiler fotosentez ile ne üretir?
  2. Bitkilerde fotosentez olayı nasıl gerçekleşir?
  3. Canlilarda fotosentez nedir?
  4. Fotosentez sonucu ne elde edilir?

Bitkiler fotosentez ile ne üretir?

Bitkiler besin yaparken havadan karbon dioksit alırlar ve oksijen verirler.Yapraklara yeşil rengi veren klorofil maddesi güneş enerjisini kullanarak karbon dioksit ve suyu oksijen ve basit şekerler dönüştürür.

Bitkilerde fotosentez olayı nasıl gerçekleşir?

Yeşil yapraklarda klorofil mevcuttur. Düzenli su ihtiyacını karşılayan ve güneş enerjisinden faydalanan bitkiler, klorofil aracılığıyla bu enerji aracılığıyla karbondioksit ve suyu basit şekerlere ve oksijene dönüştürmektedirler. Böylece beslenme gerçekleşmektedir. Gerçekleşen bu olaya fotosentez adı verilmektedir.

Canlilarda fotosentez nedir?

Yaprakları yeşil olan veya klorofil içeren pigmentlere sahip olan canlılar ışıktan (güneş) enerji alarak kendi besinlerini üretirmiş. Bitkilerin yapraklarına yeşil rengi veren klorofil, güneş enerjisini kullanırmış. Bu gücü kullanarak karbondioksit ve suyu, oksijen ve şekere dönüştürürmüş.

Fotosentez sonucu ne elde edilir?

Fotosentez sayesinde ışık enerjisi kimyasal bağ enerjisine dönüştürülür. Bunun için önce ışık enerjisi kullanılarak ATP sentezlenir (fotofosforilasyon), daha sonra bu ATP harcanarak besin sentezi gerçekleştirilir. Böylece ışık enerjisi, besin moleküllerinin yapısındaki kimyasal bağların enerjisine dönüştürülmüş olur.