Nüfüs sayımı niçin yapılır?

İçindekiler:

  1. Nüfüs sayımı niçin yapılır?
  2. Nüfus sayımı Ne Zaman?
  3. Nüfus sayımları sonucunda neler elde edilir?
  4. Gerçek nüfus artışı ne demek?

Nüfüs sayımı niçin yapılır?

Nüfus, sayımlar yoluyla belirlenir. Nüfus sayımları seçmenlerin belirlenmesinin yanı sıra başka pek çok amaç için de yapılmaktadır. İlk nüfus sayımlarının temel amacı askeri gücü belirlemek, vergilendirme için kolaylık sağlamaktı ve yalnızca erkekler dikkate alınıyor, kadınlar ve çocuklar göz ardı ediliyordu.

Nüfus sayımı Ne Zaman?

Türkiye'de ilk düzenli nüfus sayımı 1927 de, ikinci nüfus sayımı ise 1923'te yapılmış; 1930-1990 arası dönemde sonu 0 ve 5 ile biten her yıl sayım yapılmıştır. 1990'da yapılan nüfus sayımından sonra, sayımların 10 yılda bir yapılması kararlaştırılmıştır. En son nüfus sayımı 2000 yılında yapılmıştır.

Nüfus sayımları sonucunda neler elde edilir?

Bu sayımlar sonucunda, toplam nüfus, nüfusun yaş gruplarına ve cinsiyete göre dağılımı, okur yazar oranı, eğitilmiş nüfus durumu, işsiz sayısı, çalışan nüfusun iş kollarına göre dağılımı, köy ve kent nüfus sayıları belirlenir.

Gerçek nüfus artışı ne demek?

Doğumlar, ölümler ve göç. ... Bir ülke nüfusunda yıllık doğumlar ve ölümler toplamı arasındaki fark, o ülkenin gerçek nüfus artış hızını verir. Buna doğal nüfus artış hızı denir.