Bir dalganın yayılma hızı nelere bağlıdır?

İçindekiler:

  1. Bir dalganın yayılma hızı nelere bağlıdır?
  2. Çok yoğun ortamdan az yoğun ortama geçiş nedir?
  3. Işık kırıcılık özelliği fazla olan ortamdan kırıcılık özelliği az olan ortama geçerken normalden uzaklaşarak kırılır mı?
  4. Işığın boşluktaki hızının başka bir ortamdaki hızına oranına ne denir?

Bir dalganın yayılma hızı nelere bağlıdır?

Hız sadece ortama bağlıdır. Hız bağıntısı V=dalga boyu x frekans tır fakat, dalgaboyu artınca frekans azalacağından ya da dalga boyu azaldığında frekans artacağından dolayı hız değişmez. Sadece ve sadece ortamla değişir. Dalga boyu ve frekans da tam tersi olarak ortama bağlı değildir.

Çok yoğun ortamdan az yoğun ortama geçiş nedir?

Difüzyon, Geçişme veya Yayılma olarak da bilinir, maddelerin çok yoğun ortamdan, az yoğun ortama doğru kendiliğinden yayılmasıdır.Fiziksel kimyada ise moleküllerin kinetik enerjilerine bağlı olarak rastgele hareketlerine denir.

Işık kırıcılık özelliği fazla olan ortamdan kırıcılık özelliği az olan ortama geçerken normalden uzaklaşarak kırılır mı?

Hava az kırıcı bir ortam iken, su havadan daha kırıcıdır. Işık havada sudan daha süratli hareket eder. ► Işık ışınları, az yoğun(az kırıcı) ortamdan, çok yoğun (çok kırıcı) ortama geçerken normale yaklaşarak kırılır. Diğer bir ifadeyle az yoğun ortamdan çok yoğun ortama geçerken ışının normale yaptığı açı azalır.

Işığın boşluktaki hızının başka bir ortamdaki hızına oranına ne denir?

Işığın boşluktaki (vakum) yayılma hızının madde içindeki yayılma hızına oranına kırılma indisi denir. Bir ortamın kırılma indisine n, elektromanyetik ışımanın vakumdaki hızına c, elektromanyetik ışımanın bu ortamdaki hızına da v dersek, şöyle bir bağıntı elde ederiz: Kırılma indisi genellikle saydam cisimlerde ölçülür.