Temporomandibüler nedir?

İçindekiler:

  1. Temporomandibüler nedir?
  2. TME Dislokasyonu ne demek?
  3. Redüksiyonlu disk deplasmanı nedir?
  4. Eminektomi ne demek?
  5. Temporomandibular Eklem muayenesi nasıl yapılır?
  6. Normal ağız açıklığı kaç cm?

Temporomandibüler nedir?

TEMPOROMANDİBULAR ( ÇENE EKLEMİ) EKLEM Temporomandibuler eklem kulağın önünde, kafatası ile alt çenenin birleştiği yerde bulunan ufak bir eklemdir. Alt çenenin hareket edip, fonksiyon görmesini sağlar. Temporomandibuler eklem hastalıkları çeşitli belirtileri olan ve sık görülen rahatsızlıklardır.

TME Dislokasyonu ne demek?

Temporomandibular eklem (TME) dislokasyonu, kondilin ileri yönde aşırı hareketi sonucu artiküler eminensi geçerek, eklemin açık pozisyonda sabitlendiği ve herhangi bir kayma hareketine imkan vermeyen pozisyonda kalması olarak tanımlanmaktadır.

Redüksiyonlu disk deplasmanı nedir?

Redüksiyonlu disk dislokasyonu; alt retrodiskal lamina ve diskal ligaman çok fazla uzadığı ve eklem diskinin pos- terior kısmı fazla inceldiği takdirde, eklem diski kapsadı- ğı boşluktan tamamen öne doğru kayar veya kondil başı tarafından öne itilir. Bu durum disk dislokasyonu olarak tanımlanır.

Eminektomi ne demek?

Eminektomi artiküler eminensin osteo- tomlar ve rotary enstrümanlarla çıkarılmasını kapsayan bir prosedürdür.

Temporomandibular Eklem muayenesi nasıl yapılır?

Temporomandibular rahatsızlıklarının teşhis edilmesinde iyi bir klinik muayene şarttır. Muayene şu aşamalarda yapılabilir: Anamnez, fiziksel muayene; TME muayenesi; kasların muayenesi, ağız içinin, dişlerin ve kulak burun boğaz muayenesi, laboratuvar testleri, radyolojik muayene.

Normal ağız açıklığı kaç cm?

Normal ağız açıklığı yaklaşık 35-50 mm olup,günlük aktiviteler için 25-35 mm yeterlidir. Lateral hareketler 10-15 mm, protrüzyon ise 10-15 mm dir.