Saf ne demek din?

İçindekiler:

  1. Saf ne demek din?
  2. Tek basina saf olur mu?
  3. Camide saflar neden sık tutulur?
  4. Saf olmak ve ilk safta bulunmak ne demek?
  5. Imam ile cemaat arasındaki mesafe ne kadar olmalı?
  6. Safları sık tutmak ne demek?
  7. Saf olmak ilk safta bulunmak nedir?
  8. Iki kişi cemaatle namaz kılabilir mi?
  9. Kişi evde eşi ile cemaatle namaz kılabilir mi?
  10. Eski dilde saf ne demek?
  11. Safta olmak ne demek?
  12. Imamla namaz kılarken bir şey okunur mu?
  13. Safları sık tutmak farz mıdır?

Saf ne demek din?

Saf, temiz, hîlesiz, katkısız. Menfaat düşüncesi karışmadan sırf Allah için olan, riya ve gösteriş bulunmayan.

Tek basina saf olur mu?

Peygamber (sas) namaza başlamadan önce safların düzgün ve sık olmasına dikkat etmiş, saflar arasında boşluk bırakılmaması hususunda muhtelif vesilelerle ashabını uyarmıştır. ... Bununla birlikte mazeretleri sebebiyle saf haricinde imama uyan kimselerin namazları sahihtir." denildi.

Camide saflar neden sık tutulur?

CEVAP: Peygamberimiz, saflar arasında açıklık bulunmamasını, arada açıklık olursa şeytanın araya girip insanlar arasına soğukluk yaratacağını belirtmiştir. Amaç sık dururken omuzların temasıyla insanların birbirlerine daha yakın olmaları, fiziksel yakınlığın içsel yakınlığa da sebep olacağı düşüncesidir.

Saf olmak ve ilk safta bulunmak ne demek?

Cemaatle namazda en faziletli saf imamın arkasında teşekkül eden saftır. ... İlk safta en faziletli yer ise imamın hemen arkasıdır. Daha sonra onun sağ tarafı daha sonra ise birinci kişinin sol tarafıdır. Ve fazilet sırası bu şekilde arka saflara kadar devam eder.

Imam ile cemaat arasındaki mesafe ne kadar olmalı?

İmam ve ona uyan / uyanlar boş arazide iseler aralarındaki mesafenin yaklaşık olarak üçyüz arşını geçmemesi şarttır. Bir görüşe göre bu mesafe yaklaşık değil kesin sınırdır. İki kişi veya iki saf birbirinin arkasında dursa, sonuncusu ile ilkinin arasındaki mesafe dikkate alınır.

Safları sık tutmak ne demek?

Efendimiz'in sünnetine uymak da mümin olarak bizlere düşen bir kulluk yükümlülüğüdür." Safları düzgün ve sık tutmak, müminler arasındaki kardeşliğin, yekvücut olmanın, birlik ve bütünlük içinde bulunmanın açık bir göstergesi.

Saf olmak ilk safta bulunmak nedir?

Cemaatle namazda en faziletli saf imamın arkasında teşekkül eden saftır. ... İlk safta en faziletli yer ise imamın hemen arkasıdır. Daha sonra onun sağ tarafı daha sonra ise birinci kişinin sol tarafıdır. Ve fazilet sırası bu şekilde arka saflara kadar devam eder.

Iki kişi cemaatle namaz kılabilir mi?

Cuma namazının kılınabilmesi için, İmam Ebû Hanîfe ve İmam Muhammed'e göre, imamın dışında en az üç, Ebû Yusuf'a göre ise, iki kişinin bulunması gerekir (İbnü'l-Hümâm, Feth, II, 58). Şâfiî ve Hanbelî mezheplerine göre, en az kırk kişi bulunmalıdır (Nevevî, el-Mecmû', IV, 487; İbn Kudâme, el-Muğnî, III, 202-203).

Kişi evde eşi ile cemaatle namaz kılabilir mi?

Hanefî imamlarından Züfer'e göre ise imam niyet etmese dahi kadınlar erkek cemaatiyle birlikte namaz kılabilirler. Bu şartların hepsi birlikte bulunduğu takdirde ister mahrem ister nâmahrem olsun erkeklerle aynı safta namaz kılan kadının iki yanında bulunan birer erkekle arkasında bulunan erkeğin namazı bozulur.

Eski dilde saf ne demek?

halis / hâlis Saf, temiz, hîlesiz, katkısız.

Safta olmak ne demek?

i. 1. Maddî veya mânevî anlamda saf ve temiz olma durumu, temizlik, arılık, sâfiyet. 2.

Imamla namaz kılarken bir şey okunur mu?

sorusuna Diyanetten şu yanıt verildi: "Hanefî mezhebine göre cemaatle namaz kılarken, imama uyan kimse Fâtiha'yı ve ardından okunan âyet veya sûreyi imam ile birlikte okumaz. İmama uyan kimseden, namazda Kur'an okuma yükümlülüğü tamamen düşer (Mevsılî, el-İhtiyâr, I, 170-171).

Safları sık tutmak farz mıdır?

Kim safları sık tutarsa Allah onu hayra eriştirir. Kim de saflar arasında boşluk bırakırsa Allah onu hayra eriştirmez” (Müslim, Salat 104; Ebu Davud, Salat 93) buyurarak cemaatte safların düzgün olmasının ne derece önemli olduğuna dikkat çekmiştir.