Nafile orucu ne kadar tutulur?

İçindekiler:

  1. Nafile orucu ne kadar tutulur?
  2. Nafile oruç nasıl tutulur?
  3. Nafile orucu bozunca kefaret gerekir mi?
  4. Nafile oruca nasıl niyet edilir?
  5. Nafile oruç bozulur mu?
  6. Kefaret orucu bozulursa ne olur?
  7. Gece niyet etmeden oruç tutulur mu?

Nafile orucu ne kadar tutulur?

Üç ayların başlangıcı olan Recep ayında özellikle ilk üç günde tutulan oruçlar, Muharrem ayında aşure günü dahil ilk 10 günde tutulan oruçlar veya Pazartesi - Perşembe ve her ayın 13-14-15'inde tutulan oruçlar nafile oruçlardır.

Nafile oruç nasıl tutulur?

Şafiî mezhebine göre ise nafile dışındaki tüm oruçlara geceden niyet edilmelidir. İmsak vaktine kadar niyet edilmemişse o günün orucu geçerli olmaz. Nafile oruçlara ise güneş tepe noktasına gelmeden öncesine kadar niyet edilebilir (Şirâzî, el-Mühezzeb, I, 331-332)."

Nafile orucu bozunca kefaret gerekir mi?

Nafile oruç, Ramazan ayının dışında tutulan oruçtur. Nafile de olsa, başlanan bir ibadetin tamamlanması gerekir. Bu nedenle diğer nafile ibadetlerde olduğu gibi, bozulan nafile orucun da, kaza edilmesi gerekir. Kaza orucu tutmakta olan kişinin de bu orucu bozması durumunda yine kaza gerekli olup, kefaret gerekmez.

Nafile oruca nasıl niyet edilir?

Şafiî mezhebine göre ise nafile dışındaki tüm oruçlara geceden niyet edilmelidir. İmsak vaktine kadar niyet edilmemişse o günün orucu geçerli olmaz. Nafile oruçlara ise güneş tepe noktasına gelmeden öncesine kadar niyet edilebilir (Şirâzî, el-Mühezzeb, I, 331-332).

Nafile oruç bozulur mu?

Farz ve vacip orucun dışında Allah Teala'nın rızasının kazanılması için tutulan oruçtur. Nafile oruç tutulurken kişi orucunu bozabilir.

Kefaret orucu bozulursa ne olur?

Kefaret, sadece Ramazan ayında tutulan orucun bilerek bozulmasının cezasıdır. Diğer oruçların bozulması halinde yalnızca kaza orucu tutulması yeterli olur. Ramazan orucu diğer aylarda kaza edilirken bilerek bozulursa yine kaza edilmesi gerekir, kefaret gerekmez.

Gece niyet etmeden oruç tutulur mu?

Niyetsiz oruç sahih değildir. Kalben niyet etmek yeterli ise de niyeti dil ile ifade etmek menduptur. Oruç için sahura kalkılması da niyet sayılır.