Tekelci güç ne demek?

İçindekiler:

  1. Tekelci güç ne demek?
  2. Piyasada mobilite nedir?
  3. Atomizite ne demek?
  4. Oligopol piyasası varsayımları nelerdir?
  5. Anlaşmalı Oligopoller nelerdir?
  6. Fiyatın nasıl oluştuğunu değil firmaların davranışlarını açıklamaktadır?
  7. Edgeworth modeli nedir?
  8. Anlaşmasız oligopol nedir?

Tekelci güç ne demek?

Tekel veya monopol, bir pazarda belirli bir ürün için üretici ya da dağıtımcı olarak tek bir firmanın bulunması durumudur. Bir monopol, rakip firmaların daha düşük fiyat koyması korkusu olmadan kendi fiyatını belirleme gücüne sahiptir.

Piyasada mobilite nedir?

Mobilite : Alıcıların, satıcıların ve üretim faktörlerinin piyasada hareketlerini kısıtlayıcı engel olmaması, piyasaya giriş çıkışlarda serbesti olmasıdır. Homojenlik : Piyasada işlem gören malların birbirlerinin aynısı olması, kalite-görünüş vb. açılardan farklı olmamasıdır.

Atomizite ne demek?

Piyasada alıcı ve satıcıların sayıca çok fazla olduğu durumdur. Atomisite tam rekabet piyasasının oluşması için gereken koşullardan birisidir. Piyasada oldukça fazla alıcı ve satıcı bulunması fiyatın tek bir firma tarafından belirlenemeyeceği anlamına gelir.

Oligopol piyasası varsayımları nelerdir?

Oligopol piyasası temel olarak üç varsayım üzerine kuruludur. Bunlar; Piyasada az sayıda satıcıya karşılık çok sayıda alıcı bulunmakta ve firmalar arasında karşılıklı bağımlılık ilişkisi söz konusudur. Mallar homojen ya da farklılaştırılmış mallardır.

Anlaşmalı Oligopoller nelerdir?

Piyasadaki belirsizliği gidermek adına oligopol piyasa ortamındaki firmaların birbirleri ile çeşitli anlaşmalar yoluyla rekabeti ortadan kaldırmaları anlamına gelir. Rekabet ortamı çoğu zaman firmaların daha az kazanca razı olmalarına neden olabilir.

Fiyatın nasıl oluştuğunu değil firmaların davranışlarını açıklamaktadır?

Yukarıda da ifade edildiği üzere dirsekli talep eğrisi fiyatın nasıl oluştuğunu değil firmaların davranışlarını açıklamaktadır. ... Sweezy tarafından açıklanan bu nedenle Sweezy modeli olarak da anılan dirsekli talep eğrisi oligopol piyasasında maliyet değişiklikleri karşısında istikrarlı fiyatı açıklamaktadır.

Edgeworth modeli nedir?

Modeli, iki küçük firma arasında hem fiyat hem miktar rekabetini incelemektedir. ... Edgeworth'e göre, fiyat rekabeti sonucu fiyat ve üretim miktarı sürekli dalgalanacak ve denge miktarı ayrıca denge fiyatı ortaya çıkmayacaktır.

Anlaşmasız oligopol nedir?

Firmalar aralarında anlaşma yaparak fiyat ve üretim miktarı konusunda anlaşma yapabilirler. Bu duruma anlaşmalı oligopol denmektedir. Anlaşmanın olmadığı piyasalara ise anlaşmasız oligopol denir. Piyasada fiyat marjinal maliyetin(P>MC) üzerindedir.