Levh ne demek Osmanlıca?

İçindekiler:

  1. Levh ne demek Osmanlıca?
  2. Polidipsi nedir tıp?
  3. Konfüzyon ne demek tıp?
  4. Tıpta Stupor ne demek?
  5. Depresif stupor nedir?
  6. Stupor nedir psikoloji?
  7. Semikoma ne demek?
  8. Laterjik hasta nedir?
  9. Mid dilate pupil ne demek?
  10. Hipoksik beyin hasarı nedir?

Levh ne demek Osmanlıca?

levh ::: (a. i. c. : elvâh) : yassı, düz, üzerine resim, yazı gibi şeyler yazılabilen nesne. levh-i emles ::: üzerine hiç bir şey yazılmamış, leke düşmemiş levh, fr. table rase. levh- hatır ::: hafıza. levh-i mahfuz ::: Allah tarafından takdîr edilen şeylerin yazılı bulunduğu manevî levha; ilm-i ilâhi.

Polidipsi nedir tıp?

Kompülsif su içme veya psikojenik polidipsi, susama duymaksızın sürekli veya alışkanlık haline gelen normalden fazla su içme ile karakterize psikiyatrik bir tablodur (1).

Konfüzyon ne demek tıp?

Konfüzyon klinik bir belirti olup; patolojik derecede zihin bulanıklığı, sersemlemeyi tanımlar. Çoğunlukla yer ve zamanda oryantasyon bozuklukları görülür ve/veya sıklıkla hafıza kaybı vardır. Özellikle yaşlı hastalarda ameliyat sonrasında daha sık gözlenir.

Tıpta Stupor ne demek?

Stupor, kritik zihinsel işlev eksikliği ve etkilenen kişinin neredeyse tamamen tepkisiz olduğu ve sadece ağrı gibi yoğun uyaranlara cevap verdiği bir bilinç seviyesidir.

Depresif stupor nedir?

Her davranışı aşırı bir çabayı gerektiriyor gibidir. Bu davranışa psikomotor retardasyon adı verilir ve çoğunlukla psikotik depresyonlarda görülür. Hastanın hiç hareket etmediği, konuşmadığı, idrarını tutamadığı ve yemek yemeyi reddettiği durumlar az da olsa görülebilir (depresif stupor).

Stupor nedir psikoloji?

stupor - stupor | Psikoloji Sözlüğü kısmi uyarılabilirlik ve farkındalığın olduğu, kişinin ancak çok şiddetli uyarıcılara tepki verdiği (örn., şiddetli ağrı) bilinç durumu. Uyarılabilirlik ve bilinç açıklığı bakımından, komanın daha hafif bir hali sayılabilir.

Semikoma ne demek?

Semikoma nedir? Koma: Dış uyarılara hiçbir cevabın alınamadığı derin şuur kaybı hali. Yarı koma durumunda refleksler henüz kaybolmamıştır. Çimdiklemek, iki parmak arasında kasları sıkmak, kişide ağrı görüntüsü ortaya çıkarabilir.

Laterjik hasta nedir?

Letarjik uyku, yaşama işlevlerinin çok zayıfladığı, çok derin ve patolojik bir uyku durumudur. Uyku durumu günlerce, aylarca, hatta yıllarca sürebilir. Letarji, lethe (bilinçsizlik) ve argia (hareketsizlik) kelimelerinden türetilen Latince bir ifadedir.

Mid dilate pupil ne demek?

Pupilla dilatasyonu, gözün tam orta bölgesindeki göz bebeklerinin genişlemesi, büyümesi anlamına gelmektedir. Dilatasyonun temel amacı göze giren ışık miktarını ayarlamaktır.

Hipoksik beyin hasarı nedir?

Beyin kan akımını ve dokulara oksijen sunumunu etkileyen çeşitli durumlarda gelişebilen hipoksik iskemik beyin hasarı her yaş grubunda önemli bir morbidite ve mortalite nedenidir. Uzun dönemde bilişsel ve motor alanda sekel gelişmesine neden olabilir.