Tüzel kişilik nasıl kurulur?

İçindekiler:

  1. Tüzel kişilik nasıl kurulur?
  2. Türkiye Varlık Fonu kamu tüzel kişiliği var mi?
  3. YÖK kamu tüzel kişiliği var mıdır?
  4. Diyanet işleri Başkanlığının kamu tüzel kişiliği var mı?
  5. Üniversite neye bağlı?

Tüzel kişilik nasıl kurulur?

Kamu tüzel kişileri, Anayasa'nın 123. maddesi gereğince kanunla veya Cumhurbaşkanlığı kararnamesiyle kurulabilirler. Şayet bir tüzel kişi kanun veya Cumhurbaşkanı kararnamesiyle kurulmuş ise o kurum kamu tüzel kişisidir. Birinci koşul; tüzel kişi kanunla veya cumhurbaşkanlığı kararnamesi ile kurulmalıdır.

Türkiye Varlık Fonu kamu tüzel kişiliği var mi?

Türkiye Varlık Fonu'nun tüzel kişiliği olmamakla birlikte, 6741 sayılı Kanun'un 5'inci maddesine göre, “Türkiye Varlık Fonuna devredilen varlıklar ve haklar ile Şirket tarafından gerçekleştirilen faaliyetler neticesinde elde edilen tescile tabi olabilen diğer her türlü değer ilgili siciline veya kütüğüne Türkiye Varlık ...

YÖK kamu tüzel kişiliği var mıdır?

Böylece, söz konusu kanun hükümleri ve Anayasa'nın 130. ve 131. maddeleriyle kendisine verilen görev ve yetkiler çerçevesinde özerkliğe ve kamu tüzel kişiliğine sahip bir kuruluş olan Yükseköğretim Kurulu, tüm yükseköğretimden sorumlu tek kuruluş haline gelmiştir.

Diyanet işleri Başkanlığının kamu tüzel kişiliği var mı?

Devlet, başkent teşkilatı (Cumhurbaş- kanlığı, Başbakanlık, Bakanlar Kurulu, Bakanlıklar…), taşra teşkilatı (il, ilçe, bucak) ve bunlara bağlı kimi kuruluşlar (Emniyet Genel Müdürlüğü, Tapu Kadastro Genel Müdürlüğü, Diyanet İşleri Başkanlığı… gibi) ile bir- likte tek bir tüzel kişiliği ifade etmektedir.

Üniversite neye bağlı?

Üniversiteler, ortaokul ve ilkokuldan farklı olarak Milli Eğitim Bakanlığına bağlı değildir. Üniversiteler Yükseköğretim Kuruluna bağlıdır. Yükseköğretim Kurulu da Gençlik ve Spor Bakanlığına bağlıdır. Kısacası üniversiteler Gençlik ve Spor Bakanlığına bağlıdır diyebiliriz.