Kıbrıs Maraş meselesi nedir?

İçindekiler:

  1. Kıbrıs Maraş meselesi nedir?
  2. Kıbrıs Barış Harekatı hangi parti?
  3. Kktc'de Maraş neden kapalı?
  4. Maraş bölgesi kime ait?

Kıbrıs Maraş meselesi nedir?

Maraş veya Varoşa (Yunanca: Βαρώσια, Varosia), Gazimağusa şehrinde bulunan bölge. Kıbrıs'ın en ünlü bölgesiydi. 1974 Kıbrıs Harekâtı'nda Kıbrıslı Rumlardan oluşan nüfusu tarafından terk edilen bölge, harekât sonrası askerî kontrolde kalmış, büyük bir kısmı yerleşim ve iskana kapatılmıştı.

Kıbrıs Barış Harekatı hangi parti?

Türkiye Hükûmeti veya I. Ecevit Hükûmeti ( - ), 1973 Türkiye genel seçimleri sonrası Bülent Ecevit tarafından kurulan CHP ve MSP koalisyon hükûmetidir. 20 Temmuz 1974 Kıbrıs Harekâtı bu hükûmet döneminde yapılmıştır.

Kktc'de Maraş neden kapalı?

Ada'da kuzey ve güneydeki Türk ve Rum yönetimleri arasındaki tampon bölgenin en doğusunda, dünyanın en güzel sahillerinden birine sahip, 1974 öncesi Ada'nın turizm gelirlerinin yüzde 53'ünün geldiği Maraş bölgesi, o yıl Türkiye'nin askeri müdahalesi sonrası kapandı.

Maraş bölgesi kime ait?

Maraş bölgesi, 1974-1990 yılları arasında doğrudan Türk Silahlı Kuvvetlerinin parçası olan Kıbrıs Türk Barış Kuvvetleri Komutanlığı tarafından idare edildi ve 1981'de resmen birinci derece askerî yasak bölge ilan edildi. 29 Temmuz 1990'da bölgenin kontrolü KKTC Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığına teslim edildi.