Iskan alınmadan kat mülkiyeti alınır mı?

İçindekiler:

  1. Iskan alınmadan kat mülkiyeti alınır mı?
  2. Iskan çıkmadan tapu çıkar mı?
  3. Iskan izni olmadan kat mülkiyetine nasıl geçilir?
  4. Iskan olmadan ev satılır mı?
  5. Apartmanda iskan alınmazsa ne olur?
  6. Ev iskanı ne kadar sürede alınır?
  7. Iskan alındıktan sonra tapu nasıl alınır?

Iskan alınmadan kat mülkiyeti alınır mı?

Kat mülkiyeti tapusuna sahip olmak için ilk olarak iskan belgesine sahip olunması gerekir. Yani, tapuda bu ibareyi gördüyseniz, binanızın iskanı alınmış, sorun yok demektir. Kat mülkiyeti, evin sahibi olduğunuzu gösteren en önemli belgedir.

Iskan çıkmadan tapu çıkar mı?

Yapı Kullanım İzni olmayan yapılar, resmi olarak inşaat halinde nitelendiriliyor. Dolayısıyla, iskansız yapılarda yapılan satışlar daire olarak değil arsa hissesi satışı olarak yapılıyor. İskansız evler satın alınırken, daire tapusu yerine arsa tapusu veriliyor.

Iskan izni olmadan kat mülkiyetine nasıl geçilir?

İskan izni alınmadan kat mülkiyetine geçilemez. İskan izni alındıktan sonra ise kat irtifaklı tapudan kat mülkiyetli tapuya geçiş işleminiz tapu dairesinde düzeltme işlemidir. Yani niteliği arsa olan tapunuzun niteliği tapuda bina olarak düzeltilmektedir.

Iskan olmadan ev satılır mı?

Satılamaz ? İskansız evlerin satışı yapılabiliyor. Ancak, iskan ruhsatı bulunmayan kat irtifak tapulu binalardan konut satın alanlar, imar mevzuatı gereği bir kısım kamu hizmetlerinden yararlanamama ( doğalgaz, elektrik-su aboneliği vb..)

Apartmanda iskan alınmazsa ne olur?

İskan izni alınamazsa hukuki süreç nasıl işliyor? Eğer satın aldığınız evin iskan izni çıkmazsa veya iskan izni bina bittiği halde alınmamışsa kat malikleri tarafından müteahhit veya inşaat firmasına dava açılabiliyor. Ayrıca bu süreç içinde iskansız evin değeri de düştüğü için yine tazminat davası da açılabiliyor.

Ev iskanı ne kadar sürede alınır?

İskan belgesinin düzenlemesi ve yapılan müracaatların değerlendirilmesi 30 gün içinde sonuçlandırılır. Yapı ruhsatını alan kişi inşaata 2 yıl içinde başlayabilme durumu vardır.

Iskan alındıktan sonra tapu nasıl alınır?

İskan ruhsatı alınır alınmaz, ilgili kısım “arsa” yerine “bina” olarak değiştirilerek kat mülkiyeti tapusu elde edilmiş oluyor. Bunun için belediyelerin iskan ruhsatı vermeye karar verdiğinde, bunu bildiren yazıyı tapu kadastroya göndermesi ve tapu müdürlüğünün gerekli düzeltmeyi yapması yeterli oluyor.