Hangi makam yönetmelik çıkaramaz?

İçindekiler:

  1. Hangi makam yönetmelik çıkaramaz?
  2. Genelge çıkarma yetkisi kime aittir?
  3. Genelge kanuna aykırı olabilir mi?
  4. Hiçbir kanun neye aykırı olamaz?
  5. Yönetmeliklerin iptaline kim karar verir?
  6. Hukuk genelge nedir?
  7. Genel kanun özel kanun ne demek?
  8. Kanunlar Resmi Gazetede yayınlandıktan kaç gün sonra yürürlüğe girer 2019?

Hangi makam yönetmelik çıkaramaz?

Kamu yönetimi, yönetmelik çıkarma yetkisine kendiliğinden sahiptir. Yönetmelik çıkarmak için, kamu yönetiminin kanun ile yetkili kılınmasına gerek yoktur. Bu konu, Anayasa'nın 124'üncü maddesinde düzenlenmiştir.

Genelge çıkarma yetkisi kime aittir?

Anayasa'nın 124. maddesinde düzenlenen yönetmelikler; cumhurbaşkanı, bakanlıklar ve kamu tüzel kişileri tarafından çıkarılır. Kanun ve cumhurbaşkanlığı kararnamelerinin uygulanışı ile ilgilidir ve bunlara aykırı olamaz.

Genelge kanuna aykırı olabilir mi?

* Genelge ve tebliğ gibi kararlar, yönetmeliklerin altında yer alır ve bu kararların üstündeki tüm normlara, yani yönetmelik, tüzük, kanun ve anayasaya, uygun olmak zorundadır. ... * Bu nedenle Başbakanlığın genelgesi, Bilgi Edinme Hakkı Kanununa aykırı olduğundan geçersizdir.

Hiçbir kanun neye aykırı olamaz?

Kanunlar Anayasaya aykırı olamaz." hükmünü amirdir. ... Anayasamızın "Yönetmelikler" başlıklı 124 üncü maddesi; "Başbakanlık, bakanlıklar ve kamu tüzelkişileri, kendi görev alanlarını ilgilendiren kanunların ve tüzüklerin uygulanmasını sağlamak üzere ve bunlara aykırı olmamak şartıyla, yönetmelikler çıkarabilirler.

Yönetmeliklerin iptaline kim karar verir?

Devlet memurunun kendisi ile ilgisi (illiyet bağı) bulunan bir yönetmeliğin veya bir yönetmelik maddesinin iptali için Danıştayda dava açma hakları bulunmaktadır.

Hukuk genelge nedir?

genelge nedir hukuk Haberi Genelge, ülke çapında bir sorunu gidermek ve müdürlükleri aydınlatmak amacıyla merkezi idare tarafından bir sıraya göre yayınlanan genel emirleri ifade ediyor. ... Genelgeler yönetmelik, tüzük ve kanunlara aykırı olamıyor.

Genel kanun özel kanun ne demek?

Hüküm İlişkisi) Hükümlerinin mahiyeti itibariyle herkese veya her olaya uygulanması mümkün olan kanunlara genel kanun denilmektedir. Buna mukabil belli kişilere veya belli olaylara uygulanan kanunlara ise özel kanun denmektedir.

Kanunlar Resmi Gazetede yayınlandıktan kaç gün sonra yürürlüğe girer 2019?

Kanunlar kural olarak Resmi Gazetede yayımlandıkları gün yürürlüğe girerler. Ama yürürlük maddesinde daha ileri bir tarih gösterilmişse o tarihte yürürlüğe girerler. Kanunun hangi tarihte yürürlüğe gireceği belirtilmemiş ise, Resmi Gazetede yayınlandığı günü takip eden günden itibaren 45 gün sonra yürürlüğe girer.