Röle ve Kontaktör nedir?

İçindekiler:

  1. Röle ve Kontaktör nedir?
  2. Röle devrede hangi amaçla kullanılır?
  3. Kontaktörlerde kaç tip kontak vardır?
  4. Kontaktor neden çekmez?
  5. Faz koruma rölesi ne işe yarar?
  6. Kontaktörün yapısında neler bulunur?

Röle ve Kontaktör nedir?

Elektrik yüklerinin korunması ve kontrolü için besleme hattının anahtarlanarak enerji yönetimini sağlayan elektromekanik röleye kontaktör denir. Kontaktör; nüve, kontrol kontağında yer alan bobin, bakır halkalar ve kontakları birlikte hareket ettiren palet ve kontak bileşenlerinden oluşmaktadır.

Röle devrede hangi amaçla kullanılır?

Röle üzerinden akım geçtiği zaman çalışan elektromanyetik bir devre elemanıdır. Röleler, başka bir elektrik devresinin açılıp kapanmasını sağlayan elektriksel anahtarlardır.

Kontaktörlerde kaç tip kontak vardır?

Kadmiyum, molibden, gümüş, demir, bakır-nikel, karbon ve tungstenden yapılmış alaşımlardan yapılır. Kontak; biri sabit diğeri hareketli olmak üzere iki kontaktan oluşur. Normalde açık ve normalde kapalı olmak üzere iki tip kontak mevcuttur.

Kontaktor neden çekmez?

Kontaktör neden çekmez? Kontaktörün çekmemesinin sebebi yeterli bobin uçlarının doğru bağlanmaması ve bobinin yeterli gerilimde beslenmemesidir. Ya da bobine hiç enerji gelmiyordur.

Faz koruma rölesi ne işe yarar?

Motor koruma röleleri, diğer bir adıyla faz koruma röleleri motorların 2 faz altında çalışmasını engelleme görevini gerçekleştirler. Faz koruma röleleri motorların 2 faz altında çalışarak aşırı ısınmasını engellemek, faz sırası, faz dengesizliği ve düşük besleme gerilimine karşı koruma sağlar.

Kontaktörün yapısında neler bulunur?

Kontaktörlerin Yapısı Kontaktörün yapısını oluşturan elemanlar; Elektromıknatıs (demir nüve ve bobin), palet ve kontaklardır. Demir Nüve, alternatif akım (AC) kontaktörlerinde ince silisli saçlardan yapılırken, doğru akım (DC) kontaktörlerinde tek parça yumuşak demirden imal edilir.