İçindekiler:
- Dualar adetliyken okunur mu?
- Adetli iken ibadet edilir mi?
- Adet günlerinde nasıl ibadet edilir?
- Adetliyken kandil gecesinde nasıl ibadet edilir?
- Adet döneminde mezarlığa gidilir mi?
Dualar adetliyken okunur mu?
ADETLİYKEN FATİHA OKUMAK... Dinimiz
adetliyken ve nifas halindeyken kadının namaz kılması ve Kur'an okumasını kesin olarak yasaklamaktadır. Kadınların muayyen günlerde Kuran-ı Kerim okuması ile ilgili hadis-i şerifte şöyle buyrulmaktadır: “Hayızlı kadın ve cünüp olan kimse Kur'an'dan bir şey okuyamaz” buyurmuşlardır.
Adetli iken ibadet edilir mi?
Diyanet İşleri Başkanlığı fetvalarına göre kadınlar adet (regl-hayız) durumunda şunları yapamazlar: namaz kılamaz, Kur'an okuyamaz, oruç tutamaz, cinsel ilişkiye giremez, Kabe'yi tavaf edemez, gerekmedikçe camilere giremezler.
Adet günlerinde nasıl ibadet edilir?
Regli döneminde tesbih çekilebilir mi yapılabilecek ibadetler :
Adetli kadınlar namaz kılamasalar da zikir ve tesbih çekebilir, dua edebilir. Bunlara bir mani yoktur. Bunun yanında Diyanet fetvasına göre regli döneminde kadınlar, kelime-i şehadet, kelime-i tevhid, istiğfar, salavat-ı şerife getirebilirler.
Adetliyken kandil gecesinde nasıl ibadet edilir?
Adetliyken regl döneminde namaz kılınır mı?: Adet (regl) olan bir kadının Kur'anı Kerim okuması gibi namaz kılması da haramdır.
Adetliyken kuran okunamasa da kuranın dinlenmesinde bir sakınca yok. Haliyle kandilde Kur'an-ı Kerim okunduğu zaman dinleyebilir, her çeşit zikir ve dua yapabilir, sadaka verebilirsiniz.
Adet döneminde mezarlığa gidilir mi?
Herhangi bir zorunluluğu yoktur. Şu durumda kişi abdestsiz olarak da kabirleri ziyaret edebilir. Abdestsiz olan kişiye sen ziyaret etme denilmez. Âdetli kadın da kabir ziyareti yapabilir.