Midemizin içinde ne var?

İçindekiler:

  1. Midemizin içinde ne var?
  2. Mide asidinin görevi nedir?
  3. Mide ne görev yapar?
  4. Mide kendini nasıl korur?
  5. Pepsinojenin Pepsine dönüşmesi için ne gerekli?

Midemizin içinde ne var?

Mide salgı yapan bir organdır. İç duvarlarında bulunan hücre ve bezler mukusun yanında birçok önemli salgılar üretir: sindirim enzimleri, hormonlar, hidroklorik asit, intrinsik faktör (B12 vitamininin ince bağırsak son kısmından emilmesi için bu faktörün varlığı şarttır).

Mide asidinin görevi nedir?

Mide Asiti Mide asidi (HCl) gıdaları parçalar. Proteinleri denatüre eder (molekülü açar, unfold) ve peptit bağlarını açığa çıkarır. Mide asidi inaktif pepsinojeni (zymogen, pro-enzim), aktif pepsine dönüştürür (proteazdır).

Mide ne görev yapar?

Sindirimin ikinci fazında (çiğnemeyi takiben) görev yapar. Mide, içine giren yiyecekleri fiziksel (peristaltizm) ve kimyasal olarak parçalar (asit, proteaz enzimler; pepsin). Midenin proksimal kısmı (fundus, korpus) depolama görevini yaparken, distal kısmı (antrum) gıdaları karırştırır ve öğütür.

Mide kendini nasıl korur?

Yediğimiz her şeyi öğüten mide kendini öğütmeden nasıl muhafaza edebiliyor? Midenin girintili çıkıntılı duvarlarının derinlikleri sayesinde mide kendi kendini sindirmez. Mide duvarlarındaki derin çukurlarda birbirinden farklı özelliklere sahip hücreler yer alır.

Pepsinojenin Pepsine dönüşmesi için ne gerekli?

Pepsin öncelikle mide duvarındaki şef hücrelerinden "Pepsinojen" biçiminde salgılanır. Pepsinojen, pepsinin öncülü olup, sindirim kayda değer bir etkinliği yoktur. Pepsinojen midedeki hidroklorik asit (HCl) ile tepkime verir ve pepsine dönüşür.