Yüksek tansiyon burun kanaması nasıl durdurulur?

İçindekiler:

  1. Yüksek tansiyon burun kanaması nasıl durdurulur?
  2. Yetiskinlerde burun kanaması neden olur?
  3. Tansiyon yükselmesinde burun kanaması neden olur?
  4. Burun kanamasında nereye baskı yapılır?

Yüksek tansiyon burun kanaması nasıl durdurulur?

Çoğu zaman tansiyonun düşmesiyle burun kanaması da kendiliğinden durur. Bunun için hastaya doktor yönlendirmesi ile 'dilaltı' olarak bilinen ve kısa sürede etkili olan tansiyon ilaçları verilir. Bu sırada hastaya başını öne eğerek oturur durumda beklemesi ve ağzına gelen kanı yutmaması söylenmelidir.

Yetiskinlerde burun kanaması neden olur?

Burun kanamasına yol açan en sık etken direk buruna travmadır. Travma sonucunda burun veya nazal septumun kırılıp kırılmadığına bakılmaksızın kanama meydana gelebilir. Diğer önemli nedenler yüz travması, burunda yabancı cisim, burun veya sinüs enfeksiyonları ve kuru havanın uzun süre solunması şeklinde sıralanabilir.

Tansiyon yükselmesinde burun kanaması neden olur?

Genellikle, yüksek tansiyona bağlı kanamanın beyinde değil de burunda olması aslında, vücut için bir sigorta görevi görmektedir. Yani hipertansiyonda burun kanaması çok da korkulacak bir şey değildir. Kolay duran bir kanamadır. Ancak yine uzun sürüyorsa ve tekrarlıyorsa ihmal edilmemelidir” dedi.

Burun kanamasında nereye baskı yapılır?

Kanamanın durmasına hiçbir etkisi olmayan bu uygulamalar, kanın genize akmasına neden olmaktadır. Ön burun kanamasını durdurmak için burun ucundaki yumuşak kısım bir elin baş ve işaret parmağı arasına alınarak baskı uygulanır. Oturur pozisyonda baş öne eğilerek 10 dakika kadar beklenmelidir.