Çam fıstığı nasıl Fidelenir?

İçindekiler:

  1. Çam fıstığı nasıl Fidelenir?
  2. Çam fıstığı üretimi nasıl yapılır?
  3. Fıstık ne zaman nasıl ekilir?
  4. Çam fıstığı ağacı kaç yaşında meyve verir?
  5. Karaçam ağacı nasıl büyür?

Çam fıstığı nasıl Fidelenir?

Çam fıstığı tohumu 20 derecedeki suda 2 gün bekletilir. Yumuşak toprağa ekilen tohumlar çatladıktan sonra plastik bardaklar dikilir. 15 gün sonra çimlenen fideler saksılara alınır. 1 yaşına gelen çam fıstığı fidanları mart ve nisan aylarında doğaya ekilir.

Çam fıstığı üretimi nasıl yapılır?

Üretimi. Fıstık çamının kozalakları olgunlaşınca ağaçtan bir sopa yardımıyla düşürülür ve güneş alan bir yerde serilir. Kozalaklar sıcağın yardımıyla açılarak içindeki tohumlar dışarı çıkarılır. Tohumlar suda yumuşatılarak içindeki fıstığın ayrılması sağlanır.

Fıstık ne zaman nasıl ekilir?

Yer fıstığı tohumunun çeşidi ekim zamanını değiştirebilmektedir. Fakat genel olarak Nisan ayından Haziran ayının sonuna kadar ekim yapılabilir.

Çam fıstığı ağacı kaç yaşında meyve verir?

Çam 4 – 5 yıl içinde ürün vermeye başlasa da 8 – 9 yıldan sonra ekonomik olarak değer kazanmaya başlar ve en verimli dönemlerine 20 yıldan sonra ulaşır. Aslında fıstık çamının tohumu olan çam fıstığı, yüksek ticari değere sahip yenilebilir bir üründür.

Karaçam ağacı nasıl büyür?

Ağacın yetiştirilmesi sırasında aşılama yöntemi ya da tohum yöntemi kullanılabilir. Karaçam tohum olarak ekilirken soğuklama denen dönemi atlatırsa daha iyi olur. Eğer soğuklama dönemi atlatılmazsa filizlenme süresi uzun olabilir. Karaçam kozalaklarının içinde bulunan tohumlar ekilerek çam ağacı yetişir.