Bilinçli tüketici davranışları nasıl olmalı?

İçindekiler:

  1. Bilinçli tüketici davranışları nasıl olmalı?
  2. Bilinçli bir tüketici olarak sahip olduğumuz haklar nelerdir?
  3. Tüketici Hakları nereye şikayet edilir?
  4. Tüketici hakem heyetinden karar çıktı ne yapmalıyım?

Bilinçli tüketici davranışları nasıl olmalı?

Tüketici haklarını iyi bilen, gerektiğinde tüketici hakları mahkemesine başvuran, Aldığı ürünlerin garanti süresini yetkili kişilere onaylatır ve garanti süresini düzenli takip eden, Televizyon, gazete ve Genel Ağ üzerindeki reklamlara karşı dikkatli davranan kişiler bilinçli tüketicidir.

Bilinçli bir tüketici olarak sahip olduğumuz haklar nelerdir?

Tüketici tarafından satın alınan mal veya hizmetin gereken bilgilerine kolayca ulaşabilmesi ve yanıltıcı olmaması gerekir. Tüketicinin barınma, ulaşım, iletişim gibi temel haklarının sağlanmasını isteme hakkı vardır. Tüketicinin haklarını koruyabilmesi için eğitim kurumlarında bu konuda eğitilmesi gerekir.

Tüketici Hakları nereye şikayet edilir?

Şahsen veya avukat aracılığıyla; elden, posta yoluyla veya elektronik ortamda e-Devlet kapısı üzerinden Tüketici Bilgi Sistemi (TÜBİS) (https://tuketicisikayeti.ticaret.gov.tr) ile tüketici hakem heyetlerine başvuru yapılabilir.

Tüketici hakem heyetinden karar çıktı ne yapmalıyım?

Tüketici Hakem Heyetinin verdiği kararlar itiraz yoluna kapalı değildir. Tüketicinin uyuşmazlık yaşadığı ve hakem heyetinin aleyhine karar verdiği firma olumsuz kararın kendisine tebliğinden itibaren 15 gün içinde bu karara itiraz edebilir. İtiraz firmanın tüketici mahkemesine dava açmasıyla mümkün olur.