Fitre ve zekât kimlere verilir Diyanet?

İçindekiler:

  1. Fitre ve zekât kimlere verilir Diyanet?
  2. Kimlere zekât verilebilir?
  3. Zekât en yakın kimlere verilir?
  4. Zekât bağış olarak verilebilir mi?
  5. Hayır kurumlarına sadaka verilir mi?
  6. Hangi mala zekât düşmez?
  7. Zekât aile bireylerine verilir mi?
  8. Şafilerde kimlere zekât verilmez?
  9. Yakın akrabalardan kimlere zekât verilmez?

Fitre ve zekât kimlere verilir Diyanet?

Kişi, kendisinin ve küçük çocuklarının fitrelerini vermekle yükümlüdür. Hz. Peygamber, köle-hür, büyük-küçük, kadın-erkek her müslümana fitrenin gerektiğini ifade etmiştir (Ebû Dâvûd, Zekât, 20). Fıtır sadakasının vacip olma zamanı Ramazan bayramının birinci günü olmakla birlikte, bayramdan önce de verilebilir.

Kimlere zekât verilebilir?

Zekâtın verileceği kimseler Kur'an-ı Kerim'de belirtilmiştir. Bunlar; fakirler, miskinler, zekât toplamakla görevlendirilen memurlar, müellefe-i kulûb adı verilen kalpleri İslam'a ısındırılmak istenen kimseler, esaretten kurtulacaklar, borçlular, Allah yolunda cihad edenler ve yolda kalmış olanlardır.

Zekât en yakın kimlere verilir?

Fakir olan kardeşe zekât verilebilir. Kardeş çocuğu, amca, dayı, hala ve bunların çocukları da böyledir (Merğînânî, el-Hidâye, II, 224; İbnü'l-Hümâm, Feth, II, 275; İbn Âbidîn, Reddü'l-muhtâr, III, 172, 293). Hatta zekât verirken yoksul akrabalara öncelik verilmesi daha sevaptır.

Zekât bağış olarak verilebilir mi?

Aldıkları zekât ve fitreleri bir fonda toplayıp bunu yalnızca Tevbe suresinin 60. Ayetinde belirtilen yerlere sarf ettikleri bilinen ve kendilerine her bakımdan güvenilen kimseler eliyle yönetilen dernek, vakıf, kurum ve yardımlaşma fonlarına zekât ve fitre verilmesinde dinen bir sakınca yoktur.

Hayır kurumlarına sadaka verilir mi?

Vakıf ve derneklere yapılan yardımlar sadaka veya sadaka-i cariye sayılır ? Hayır kurumlarına verilen bağışlar sadaka/sadaka-i cariye sayılırlar ve veren insanlar ecir alır. Hayır kurumları da hayra vesile olmanın ecrini alır.

Hangi mala zekât düşmez?

Altın ve gümüş dışındaki maden ve taşlardan mamul ziynet eşyası ise zekâta tâbi değildir. Şâfiî, Mâlikî ve Hanbelî bilginlerine göre ise, kadının normal olarak takıp kullandığı ziynet (takı) eşyası, aslî ihtiyacı sayıldığından bunlardan zekât gerekmez.

Zekât aile bireylerine verilir mi?

Fakir olan amca, kardeş, dayı, hala ve teyzeye zekat verilebilir. Hatta bu daha efdaldir. Bir hadis-i şerifte "Fakirlere verilen sadaka bir sadakadır, akrabaya verilen sadaka iki sadakadır.

Şafilerde kimlere zekât verilmez?

3-Zekât verilen kişi bakmakla yükümlü olduğu kişilerden olmamalıdır. Kişi Annesine, babasına, dedesine, ninesine ve küçük çocuklarına, aynı evde oturan ve aynı sermaye ile hayatlarını beraber sürdürdükleri büyük çocuklarına, sakat ya da deli evlatlarına zekât veremez.

Yakın akrabalardan kimlere zekât verilmez?

Usûl ve furûa yani anne, baba, dede ve ninelerle, çocuk ve torunlara zekât verilmez (Mevsılî, el-İhtiyâr, I, 381). Çünkü kişi bakmakla yükümlü olduğu bu kimselere zekât verecek olsa verdiği zekât dolaylı yoldan kendisine dönmüş olacaktır.