Engelliye ÖTV indirimi yüzde kaç?

İçindekiler:

  1. Engelliye ÖTV indirimi yüzde kaç?
  2. Araçlarda ÖTV nasıl hesaplanır?
  3. Engelli raporu ile araç alırken ÖTV indirimi nasıl hesaplanıyor?
  4. Engelli araçta KDV ödenir mi?

Engelliye ÖTV indirimi yüzde kaç?

ÖTV muafiyetinden yararlanmak için tam teşekküllü devlet hastanesinden alınmış sağlık raporunda engel oranı  ve üzeri, ÖTV indirimden faydalanmak için ise en az @ olmalıdır. Ayrıca “ağır engelli” ya da “sürücü belgesi alabilir” ifadelerinin yer alması gerekmektedir.

Araçlarda ÖTV nasıl hesaplanır?

Öncelikle aracın vergisiz fiyatına, motor silindir hacmine göre belirlenen ÖTV ekleniyor. Daha sonra ise ulaşılan toplam fiyatın  KDV'si alınıyor. Örneğin 100 bin TL'lik bir aracın ÖTV ile fiyatı 150 bin TL oluyor. Daha sonra KDV'si alınıp üzerine 24 bin TL ekleniyor ve fiyat yaklaşık 174 bin TL oluyor.

Engelli raporu ile araç alırken ÖTV indirimi nasıl hesaplanıyor?

Engelli ÖTV indirimi hesaplama işlemi ise kişilerin engel derecesine göre aracın vergiler dahil satış fiyatı üzerinden yapılıyor. Engel derecesi @ ve ‰ arasında olan kişiler sıfır kilometre bir araç almak istediklerinde &,3'lük ÖTV indiriminden yararlanabiliyor.

Engelli araçta KDV ödenir mi?

Birkaç yıl yalnızca mahkemeye vererek KDV'den muaf olunabiliyorken, günümüzde ise engelli bireyler için üretilen araç gereçler KDV'den direkt olarak muaf tutuluyor. Böylece araç alırken de ÖTV, MTV ödemeyen engelli bireyler, KDV'den de muaf olarak araçlarını satın alabiliyorlar.