Zeytin hangi ayda Köklendirilir?

İçindekiler:

  1. Zeytin hangi ayda Köklendirilir?
  2. Zeytin ağacı nasıl büyür?
  3. Çelik ile bitki çoğaltma nasıl yapılır?
  4. Zeytinde gençleştirme budaması ne zaman yapılır?
  5. Zeytin ağacı kaç yaşında budanır?

Zeytin hangi ayda Köklendirilir?

Zeytin fidanları Ekim ve Mart ayları arasında dikilebilir. Zeytin fidanı dikileceği zaman toprağın donuk olmamasına dikkat edilmesi gerekir. Zeytinlik alanı oluştururken dikim aralıkları zeytin fidesinin çeşide, ağacın alacağı taç büyüklüğüne, bölgenin iklim ve toprak koşullarına göre değişiklik gösterebilir.

Zeytin ağacı nasıl büyür?

Ortalama olarak yazların sıcak olduğu kışların ise sert ve soğuk olduğu iklimlerde zeytin ağacı yetişir. Özellikle 15 derece üstü güneş sıcaklığında daha kolay yetiştirilir. Kökleri oldukça derinlere ulaşır, bu da en verimsiz topraklarda dahi yetişmesine olanak tanımaktadır.

Çelik ile bitki çoğaltma nasıl yapılır?

Çelik, bir bitkinin dalının, yaprağının veya kökünün bir parçasının kesilerek uygun ortama dikilmesiyle gerçekleştirilen vejetatif bitki çoğaltma yöntemi. Elde edilen çelik, yeni kökler veya dallar üreterek ana bitkiden bağımsız bir bitki hâline gelir.

Zeytinde gençleştirme budaması ne zaman yapılır?

Zeytin budaması genellikle hasattan sonra başlar. Yeşil sofralık zeytin çeşitlerinin budanması normal olarak kasım-aralıkta başlar. Ürünün yağlık olarak işleyen yörelerde ise budama şubat ve mart aylarında yapılır.

Zeytin ağacı kaç yaşında budanır?

Seyreltme, aralama budaması, taçın tepesinden başlayıp eteklere inilerek yapılır. Aşağıdan yukarıya yapılmamalıdır. Dikildikten sonra suyu ve gübresi verilen iki, üç yaşındaki fidanlara şekil budaması uygulanır. Üç yaşındaki bir fidanda, o yıl sadece ortadan en yüksek bir sürgün dibinden alınır.