Boşanma davasında ziynet eşyası talep edilebilir mi?

İçindekiler:

  1. Boşanma davasında ziynet eşyası talep edilebilir mi?
  2. Boşanmada altınlar kimin olur?
  3. Ziynet eşyaları kime aittir Yargıtay kararı?
  4. Boşanmada takılar nasıl paylaşılır?
  5. Ziynet eşyaları hangi davada istenir?
  6. Boşanma davasında takılar istenebilir mi?
  7. Altınlar kimin hakkı?
  8. Ziynet eşyaları nasıl talep edilir?
  9. Düğünde takılan altınlar kimin hakkı?
  10. Dugunde takilan altinlar kimin olur Fetva Meclisi?
  11. Ziynet alacağı nasıl ispat edilir?
  12. Ziynet eşyaları nasıl ispat edilir?
  13. Düğünden sonra takılar ne yapılır?

Boşanma davasında ziynet eşyası talep edilebilir mi?

Ziynet eşyalarının talep edilmesi; boşanma davasıyla birlikte talep edilebileceği gibi ayrı bir dava olarak da açılabilir. Ziynet eşyaları, ayrı bir davaya da konu olsa boşanma davasıyla birlikte de talep edilse, terditli bir şekilde talep edilmesini öneririz.

Boşanmada altınlar kimin olur?

Yargıtayın birçok emsal kararında, düğünde takılan altınların kadına ait olduğuna dair kararlar vermiştir. Düğünde takılan altınlar kadına ait olduğundan takılar, kadında kalmalıdır. Ancak takılar kadında kalmamış ise kadın açmış olduğu boşanma davasında takıların iadesini talep etme hakkına sahiptir.

Ziynet eşyaları kime aittir Yargıtay kararı?

Yargıtay'ın güncel içtihatlarına göre kural olarak, düğün sırasında takılan ziynet eşyaları, kim tarafından ve kime takılırsa takılsın kadına bağışlanmış sayılmaktadır.

Boşanmada takılar nasıl paylaşılır?

EYLÜL 2020: Yargıtay, yine benzer bir boşanma davasında ise, düğünde erkeğe takılan ve “kadına özgü” olmayan takıların artık erkeğe verilebileceğine hükmetti. Yani, kadına takılan ve ona özgü olan her türlü takı yine kadına aitti. Erkeğe özgü takılar ise, erkeğe ait olarak hüküm verildi.

Ziynet eşyaları hangi davada istenir?

Ancak ziynet eşyası davası boşanma davası ile birlikte açılırsa o halde boşanma davasında yetkili olarak belirlenen mahkemeler de işbu davanın açılmasında yetkili sayılır. Ziynet eşyası usulüne uygun şekilde açılmış bağımsız dava ile istenebilir. Ziynet alacağına ilişkin dava boşanmanın eki niteliğinde değildir.

Boşanma davasında takılar istenebilir mi?

Düğünde eşlere takılan takılar ve değerli eşyalar ziynet eşyası olarak nitelendirilmektedir. Türk Medeni Kanunu'nun 220. maddesine göre ziynet eşyası kişisel mal niteliğindedir ve yine 226. maddeye göre boşanma sonucu ziynet eşyaları diğer tarafta kalan eş, dava açarak bu alacağını talep edebilir.

Altınlar kimin hakkı?

Yargıtay'ın kabulüne göre erkeğe takılan erkeğe özgü kemer, saat gibi takılar kadına özgü sayılamayacağından erkeğindir. 'Kadına özgü' olmayan ziynet eşyası yani cumhuriyet altını, yarım altın, çeyrek altın gibi ziynetler de erkeğe takıldığında erkeğe ait olacaktır.

Ziynet eşyaları nasıl talep edilir?

Islah Yoluyla Ziynet Eşyaları Talep edilebilir mi? Boşanma davası dilekçesi ile talep edilmeyen ziynet eşyaları, ıslah dilekçesi verilmek suretiyle talep edilemez. Bu durumda, ıslah yerine ziynet eşyaları için ek dava açılarak açılan davanın boşanma davası ile birleştirilmesi istenmelidir.

Düğünde takılan altınlar kimin hakkı?

Düğün merasimi sırasında takılan takılar kadına bağışlanmış sayılır. Bu armağanlar karşılıksız kazandırma niteliğinde olduğundan TMK md.220/b. II gereği kadının kişisel malıdır. Yargıtay da evlilik birliği dolayısıyla kadına hediye edilen ziynet eşyalarının kadının kişisel malı olduğunu kabul etmektedir.

Dugunde takilan altinlar kimin olur Fetva Meclisi?

Düğünde takılan takılar kime takılmışsa onundur” diyen Diyanet, damadın ya da ana babasının geline “mehir” olarak taktığı takıların asla geri istenmeyeceğini de vurguladı. Yakınlarının ve davetlilerin getirmiş oldukları hediyeler eşlerden hangisine verilmiş ise ona ait olur.

Ziynet alacağı nasıl ispat edilir?

Ziynet eşyalarının, normal koşullarda ve hayatın olağan akışına göre kadın üzerinde bulunan, saklanabilen ve götürülebilir nitelikte eşyalar olduğunun kabulü gerekir. Bunun sonucu olarak davacı ziynetlerinin, davalı koca yedinde kaldığını ispat etmek durumundadır.

Ziynet eşyaları nasıl ispat edilir?

Ziynet eşyalarının kadının elinden alındığı tanık delili ile ispatlanabilir. Bunun yanında davalı erkek tarafından altınların alındığı, bir şekilde kullanıldığı, borçların ödendiği ve benzeri savunmalar en sık yapılan savunmalardır.

Düğünden sonra takılar ne yapılır?

“Kural olarak düğün sırasında takılan ziynet eşyaları, kim tarafından, kime takılırsa takılsın, kadına bağışlanmış sayılır ve artık kadının kişisel malı sayılır.