Normal dogumda genisleme olur mu?

İçindekiler:

  1. Normal dogumda genisleme olur mu?
  2. Doğum sonrası rahim nasıl toparlanır?
  3. Normal doğum sonrası rahim ne zaman toplanır?
  4. Doğumdan sonra rahim küçülür mü?

Normal dogumda genisleme olur mu?

Vajinanın genişlemesinin en önemli nedenlerinden biri normal doğum yapmaktır. Doğum sırasında esnek yapıya sahip olan vajina normal doğumlardan sonra genişler. Ayrıca normal doğum esnasında doğum kanalının aşırı derecede gerilip zorlanması nedeniyle epizyotomi adı verilen cerrahi kesiler açılmak durumunda kalınabilir.

Doğum sonrası rahim nasıl toparlanır?

Doğum sırasında çok fazla zorlanan ve esneyen vajina dokusu yavaş yavaş iyileşmeye başlar ve 3 hafta bitiminde son halini alır, ancak asla doğum yapmadan önceki gerginliğine gelemez. Gebelik boyunca genişleyen ve esneyen karın kasları ve pelvik kaslar 6 hafta sonra toparlanır ve bu dönemden sonra egzersiz önerilir.

Normal doğum sonrası rahim ne zaman toplanır?

Bebek doğduktan sonra oluşan hormonal değişiklikler rahmin kasılmasını sağlar ve bu kasılmalar devam ettikçe rahim daralır ve eski haline geri döner. Bu süreç ortalama 6-8 hafta sürmektedir. Bazı gebelerde hamilelik ilerledikçe çatlaklar oluşurken bazı hamilelerde fark edilmeyecek kadar az olabilir.

Doğumdan sonra rahim küçülür mü?

Nihayetinde, doğum sırasında incelen rahim ağzı da doğumdan sonra hızla kapanır ve tamamen eski halini alması 6 ncı haftaya kadar sürebilir. Ancak, rahim ağzı hiçbir zaman eski haline dönmez.