HSYK üyeleri kim tarafından seçilir?

İçindekiler:

  1. HSYK üyeleri kim tarafından seçilir?
  2. Sayıştay üyeleri kimlerden oluşur?
  3. Sayıştay mahkeme mı?
  4. Sayıştay ilamı ne demek?
  5. Hesap yargılaması nedir?
  6. Sayıştay Yüksek Mahkemelerden biri midir?

HSYK üyeleri kim tarafından seçilir?

Kurulun, üç üyesi birinci sınıf olup, birinci sınıfa ayrılmayı gerektiren nitelikleri yitirmemiş adlî yargı hâkim ve savcıları arasından, bir üyesi birinci sınıf olup, birinci sınıfa ayrılmayı gerektiren nitelikleri yitirmemiş idarî yargı hâkim ve savcıları arasından Cumhurbaşkanınca; üç üyesi Yargıtay üyeleri, bir ...

Sayıştay üyeleri kimlerden oluşur?

Sayıştay üyeleri, bakanlık, müsteşarlık, valilik, rektörlük, genel müdürlük, Maliye Teftiş Kurulu ile Hesap Uzmanları Kurulu Başkanlığı, Başbakanlık ve bakanlıklar Teftiş Kurulu başkanlıkları, Düzenleyici ve Denetleyici Kurul başkanlıkları, görevlerinde toplam bir yıl bulunmuş olmaları gerekir.

Sayıştay mahkeme mı?

Sayıştayın "hesap mahkemesi" olarak vasıflandırılması bu kurulsal yapılanmaya ve yargı yetkisine işaret etmektedir. Sayıştay tarafından verilen kesin hükümlere ilişkin olarak sorumlular başka bir idari yargı yoluna başvuramamaktadır. Sayıştayın görev çerçevesi Anayasa'da düzenlenmiştir.

Sayıştay ilamı ne demek?

Sayıştay ilamları; Başsavcılığa, sorumlulara, sorumluların bağlı olduğu kamu idarelerine, genel bütçe kapsamındaki kamu idareleri için Maliye Bakanlığına ve ilgili muhasebe birimine tebliğ edilmektedir. Sayıştay ilamlarının infaz edilebilmesi için, en başta bu ilamların “kesinleşmiş” olması gerekmektedir.

Hesap yargılaması nedir?

kamu giderleri ile ilgili olarak sorumluların hesap ve işlemlerini yargılamak ve kesin hükme bağlamak yetkisine sahip Sayıştay tarafından yerine getirilen bir yargısal faaliyet ve görevdir.

Sayıştay Yüksek Mahkemelerden biri midir?

Bu kural, Sayıştay'ın bir “yargı merci” olduğunu göstermektedir. Çünkü Danıştay bir yüksek mahkemedir ve kararı ancak bir başka yargı merci kararı ile karşılaştırılabilir. – Sayıştay'ın yargısal işleve sahip olup olmadığının saptanmasında dikkate alınması gereken bir diğer öğe, Sayıştay'ın bağımsız olmasıdır.