APTT normal değeri kaç olmalı?

İçindekiler:

  1. APTT normal değeri kaç olmalı?
  2. Koagülasyon bozukluklari Diğer nedir?
  3. Kan pıhtılaşması olduğu nasıl anlaşılır?
  4. Pıhtılaşma zamanı ne kadar?

APTT normal değeri kaç olmalı?

APTT testi sağlıklı bir insanda 26 ile 35 saniye arasında olmalıdır. Bu değer 100 saniyenin üzerine çıktığında vücutta kendiliğinden kanamalar ortaya çıkabilir. PTT testinde 60- 70 saniye üzerinde olması kanamalara neden olabilir.

Koagülasyon bozukluklari Diğer nedir?

Bu kontrol edilemeyen kan pıhtılaşmasının sonucu olarak dolaşımdaki pıhtılaşma faktörleri biter, trombositler görevini getiremez hale gelir ve bu sefer de kanama bozukluğu gelişerek aşırı kanamalar ortaya çıkar. Tüketim koagülopatisi de denilen bu durumun tek tedavisi kan ve kan ürünleri ile yerine koyma tedavisidir.

Kan pıhtılaşması olduğu nasıl anlaşılır?

Kan pıhtılaşmasının belirgin belirtileri yoktur; çünkü pıhtılaşmanın olduğu bölgeye göre görülebilecek belirtiler de farklılık gösterebilmektedir. Örneğin; Akciğer ve kalpte görülen pıhtılaşmanın belirtileri; göğüs, kol, sırt ve boyunda oluşan ağrı ve nefes darlığı yaşanması.

Pıhtılaşma zamanı ne kadar?

Pıhtılaşma proteinleri ile düzenlenen, trombosit tıkacını güçlendiren ve son ürünü çapraz bağlı fibrin tıkacı olan bir reaksiyondur. Koagülasyon kaskadı olarak bilinir. Ortak yol defektlerini saptamaya yardımcı olan bir testtir. Normal süresi 12-20 saniyedir.